София кандидатства за канализация

Проектът включва Симеоново, Драгалевци, Обеля, Кръстова вада-изток, Суходол и Бенковски

София кандидатства за канализация | StandartNews.com

Столичната община ще кандидатства за финансиране по оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. за изграждане на канализация в няколко софийски села и квартала. Проектът включва Симеоново, Драгалевци, Обеля, Кръстова вада-изток, Суходол и Бенковски. Общата стойност е 140.6 млн.лева, с които в тези квартали ще се изгради смесена канализация, предаде Дневник.

Въпреки това, много други квартали и села от агломерацията на София остават без канализация. За цялостното решаване на проблема екип на общината, ръководен от Ирина Савина, зам.-кмет по европейските политики, а от 2006 г. по инвестициите в общинското строителство, разработи проект на обща стойност от 1.3 млрд.лева.

Според доклада на Савина във втория етап на проекта се очаква да се получи финансиране от различни източници, включително по ОПОС 2021-2026 г. Става въпрос за близо 1.2 млрд.лева, които би трябвало да се предоставят на общината за да завърши цялостната канализация.

Около 30% от Столичната община е без канализация и трябваше да се кандидатства за възможно най-голямата сума по ОПОС, а тя е 400 млн.лева, негодува Методи Лалов, председател на групата на "Демократична България" в общинския съвет.

"Не може община Бургас да договори 495 млн.лева за канализация по тази програма, а София в пъти по-малко", отбеляза Тома Белев от "Демократична България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай