Слагат по-сериозни изисквания за детските помощи

Посещенията на децата на училище ще имат по-сериозна роля при отпускането на помощи

Слагат по-сериозни изисквания за детските помощи | StandartNews.com

Парламентът гласува на първо четене промените в Закона за социалното подпомагане, с които се цели затягане на правилата за получаване на социални помощи у нас, съобщава БГНЕС.

Предложенията за промени в закона са три, но само две от тях срещнаха одобрението на парламентарното мнозинство. Депутатите одобриха законопроекта на ГЕРБ, който предвижда получаването на социални помощи да се обвързва със редовното посещение на задължителните форми на училищно и предучилищно образование. Така при 3 дни отсъствия на детето в месеца или 5 неизвинени отсъствия на ученика по неуважителни причини, социалните помощи ще се спират за период от една година.

Предложението предвижда още спрените средства да отиват в съответната детска градина или училище, където ще могат да бъда използвани за осигуряване на равния достъп до образование. От ГЕРБ предлагат още помощта за първокласник да се изплаща вече на две равни части – в началото на първи и втори учебен срок, а целта е да се задържат учениците в училище.

Предложенията на „Обединени патриоти“ също срещнаха одобрение на първо четене. Патриотите настояват на всички трайно безработни лица, които получават месечни помощи, да се извършва ежегодна оценка от служител на Агенцията за социално подпомагане по критерии, утвърдени от трудовото министерство. Заедно с оценката ще бъдат поставяни и годишни задачи за повишаване на грамотността и трудовата квалификация. Така, ако безработният получи две последователни отрицателни оценки, размерът на получаваните от него помощи ще бъде намален с 50% за срок от една година.

„Промените на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в Закона за социално подпомагане са полезни и в отговор на очакванията на българското общество“, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите. Според него това е тема, която трябва да бъде поставена в дневния ред на обществото, защото немалка част от децата отпадат от образователната система.

Симеонов подложи на критика предложението на БСП, което не срещна подкрепа при гласуването и не бе представено в пленарна зала, заради отсъствието на депутатите от опозицията. Според него то е популистко и не би трябвало дори да се обсъжда. В него от левицата настояват получаването но всички социални помощи да се обвърже и родителите да ги получават само ако техните деца редовно посещават подготвителните групи за задължително предучилищно образование или училище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай