„Сладурът" Харизанов и още двама са в ареста

Тримата шефове от "Напоителни системи" са продавали скрап на занижени цени

„Сладурът" Харизанов и още двама са в ареста | StandartNews.com

София. Софийската районна прокуратура е повдигнала обвинения на бившия изпълнителния директор на "Напоителни системи" Стайко Ганчев и на бившите членове на борда на директорите на същото дружество - Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, съобщиха от прокуратурата.

Обвинението е заради неизгодна сделка със скрап. Тримата са в ареста за 72 часа.

Харизанов се прочу като „сладура" по време на управлението на ГЕРБ, когато беше шеф на държавното дружество. Прякорът му дойде от регистрация в сайта за запознанства sladur.bg. Скандалът около него се дължеше на факта, че той няма диплома за висше образование и е назначен на поста въпреки двете висящи дела срещу него.

Според прокуратурата Ганчев е извършител, а Харизанов и Чеглайски са помагачи.

Досъдебното производство срещу тримата обвиняеми е образувано на в края на септември и до момента са разпитани седем свидетели, назначена е комплексна технико-икономическа експертиза.

От разследването по делото до момента е установено следното: "На 2 ноември 2011 г., в гр. София е било проведено заседание на Съвета на директорите на "Напоителни системи" ЕАД, на което тримата обвиняеми взели решение за извършване на опис, инвентаризация и бракуване на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали – части от съоръжения, използвани за напояване на земеделски земи на територията на цялата страна. Съгласно това решение, последващата продажба на тези метали, следвало да се извърши на Софийската стокова борса (ССБ) в срок до 31.12.2012 г. на най - високата цена на тон, предложена на сесията на борсата", пише в съобщението на прокуратурата.

Впоследствие обаче Ганчев „съзнателно" е сключил неизгодна сделка - договор за поръчка с борсов посредник от ССБ, от която е произлязла значителна вреда за предприятието.

Според прокуратурата става въпрос за „особено тежък случай" заради тежкото финансово състояние на дружеството и необходимостта от средства.

„От борсовия посредник били сключени две сделки – едната за продажба на 500 тона скрап от черни метали на цена 200 лева за тон, а другата – за продажба на 1 500 тона скрап на цена 270 лева за тон. Цените, на които са били извършени продажбите са значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество, като дори разходите по демонтажа били за сметка на увреденото дружество", уточняват от обвинението.

Предстоят и разпити на свидетели, с оглед установяване състоянието на унищоженото имущество, съобщават от прокуратурата.

В края на юни тази година министър Димитър Греков спря всякакви разпоредителни сделки със собственост на "Напоителни системи", припомня БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай