Сладоледи и парфюм захаросват живота на мечките в Белица

Животните имат нужда от разнообразие в ежедневието си, също както хората

Сладоледи и парфюм захаросват живота на мечките в Белица | StandartNews.com

Своеобразни сладоледи разхлаждат обитателите на Парка за мечки в Белица в горещите дни. Изкушенията се приготвят от плодове и мед, лакомството се замразява, след което се „сервира“ на обитателите, предаде БТА.

Именно начинът, по който се предоставят изкушенията, е различен при животните, каза управителят на мечия парк Димитър Иванов. Целта на замразените плодове всъщност е да се стимулират мечките да правят нещо целенасочено, в случая - да търсят храната си. Това е метод, с който се разнообразява ежедневието на животните, с цел да не се допуска стереотипия – поведение, което не е желано.

Паркът, който се обитава от общо 19 мечки, е голям, но животните имат нужда от разнообразие в ежедневието си, също както хората, посочи Иванов. В зависимост от сезона, за обитателите на парка се осигуряват различни всекидневни занимания, които да стимулират физическа и мисловна дейност.

Ледените десерти за мечките са един от начините за меча активност. През горещите дни това се прави в ранните часове на деня или в по-късните, когато е по-хладно, защото по обяд, когато слънцето е най-силно, мечките предпочитат да почиват, каза ръководителят на гледачите в парка Калина Вълчинкова.

Плодовите сладоледи се закачат на различни места в огражденията на мечките, като височината, от която мечката трябва да „хване“ сладоледа си, зависи от възможностите на самото животно.

„Имаме животни, които имат проблеми с краката, заради напредналата си възраст. Затова, когато правим сладоледи за тях, ги слагаме ниско на земята, за да могат да си ги вземат. А при Рику и Теди, които са изключително активни и млади мечоци, ги закачаме по-високо – на дърветата например, за да могат да се изправят на задни крака, да им отнема повече време да се занимават с играчките и като цяло да могат да изразходят повече енергия.“, разказа Вълчинкова.

Именно Теди и Рику, които са на шест и на седем години, са най-младите и енергични обитатели на парка. По-голямата част от времето двете мечета прекарват в игри и плуване в басейна в техния сектор. Предвид тяхната възраст и активност се налага гледачите да осигуряват ежедневни занимания. Понякога в сектора им се поставят играчки, които изискват сръчност, за да намерят скритата храна, посочи ръководителят на гледачите.

Аромат на парфюм също е част от обогатяване на ежедневието им. Но той не е за самите обитатели.

„Понякога, за да стимулираме да проявяват естественото поведение на маркиране, за да се търкат в дърветата, ние пръскаме някое от дърветата с добре ухаещ парфюм“, посочи Вълчинкова. В резултат обитателите на парка започват да търкат главата си, за да оставят своя „аромат“, с което много се забавляват, разказа още тя.

Нови аромати в секторите се скарват и с комбинация от различни подправки, което предизвиква същата реакция в мечките. Отделно гледачите поставят храна за обитателите на парка под камъни, високо по дърветата или скрити в дънери. Така мечките се стимулират да правят това, което биха правили в дивата природа, посочиха от парка.

Тази година Парк за мечки край Белица отбеляза 20 години от създаването си, като отчете изпълнената мисия по спасяване на танцуващите мечки. Понастоящем мечото селище се обитава от 19 животни, а бъдещето на парка е насочено към грижа за кафявите мечки и по-конкретно за тези, които са отглеждани в неподходящи за животните условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай