Сладкишите пречат за бебе

Сладкишите пречат за бебе | StandartNews.com

Закуска и вечеря със семейството ваят фигурата, твърдят учените

Затлъстяването се превръща в един от най-големите бичове на нашето време. То е в основата на редица сериозни болести като диабета и сърдечно-съдовите проблеми. Храним ли се правилно и как да променим навиците си, показват изследванията на учени от различни страни. Те бяха представени на Европейския конгрес по затлъстяване, който тази година се проведе в София.

Българките не се хранят правилно, което може да води до здравословни проблеми, включително и до трудно зачеване. Това сочат данните на българските учени проф. Донка Байкова, доц. Димитър Марков и д-р Петър Марков.
Около 17% от българките са с по-ниско тегло от нужното, а 23% са с наднормени килограми. Причината за дисбаланса е в нерационалното хранене. Оказва се, че българките между 19 и 30 г. приемат малко животински белтък, комплексни въглехидрати, калций, желязо, витамини от група В, витамин С и фибри. В същото време те

прекаляват с мазнините

- доставя 37% от дневната енергия при препоръчителен стандарт до 30%. Това е така, защото се оказва, че жените наблягат на бял хляб, сладкиши и захарни изделия, колбаси. В същото време консумацията на мляко, риба, зеленчуци и плодове е малка. Всичко това води до риск от проблеми в имунната резистентност, ниски нива на фолиева киселина и желязо в кръвта, ниски липиден метаболизъм и костна плътност. Също така лошият хранителен режим може да доведе до смущения в репродуктивните функции и усложнения при бременността, категорични са специалистите. Затова според тях трябва да има национална политика по хранене.

Наднорменото тегло на бъдещите майки влияе пряко на килограмите на децата им, показва друго изследване на проф. Стефка Петрова. Разпространението на поднормено тегло преди бременността е 18.4% , на наднорменото - 12.3%, а на затлъстяването - 3.7%. Резултатите сочат, че 16% от децата с наднормено тегло са родени от майки с наднормено тегло преди бременността. В същото време едва 5% от дебелите деца са родени от майки с нормално тегло. Бъдещите майки, които са били затлъстели още преди бременността, по-често раждат деца с високо тегло - 27%.
Затова е особено важно как човек се храни. Киселото мляко например намалява риска от затлъстяване, показва проучване на професор Мигел Мартинес-Гонсалес от Испания. Според него, ако човек яде минимум веднъж на ден кисело мляко,

ще намали с 12% риска от затлъстяване

Ако млякото е пълномаслено, рискът от затлъстяване се намалява с 19% . Ефектът е още по-голям, ако се съчетае със завишен прием на средиземноморски продукти - плодове, зеленчуци, морски дарове.
Храненето на децата заедно с родителите също понижава риска от затлъстяване, сочи проучване на д-р Фрьойдиш Вик от Норвегия. Анализът на учения показва, че децата, които закусват с родителите си 5-7 пъти седмично, имат 40% по-малък риск от затлъстяване в сравнение с тези, които го правят само 2-4 пъти. Децата, които вечерят с родителите си 5-7 пъти седмично, имат 30% по-малък риск от затлъстяване. Но тези, които обядват с майките и татковците си 5-7 пъти седмично, имат 20% по-голям риск от затлъстяване. Причината не е ясна.
Отбелязването на калориите на сандвичите пък намалява продажбите им, показва проучване на Кароула Николау от Обединеното кралство. Идеята пряко кореспондира с резултатите от друго проучване в Испания. Според него хората, които всеки ден ядат две или повече порции бял хляб, са изложени на

40% по-голям риск от наднормено тегло

или затлъстяване в сравнение с тези, които ядат по-малко от една порция на седмица. Изследването е на професор Мигел Мартинес-Гонсалес и д-р Майра Бес-Растрайо. За сметка на това нямало такава връзка с филиите пълнозърнест хляб. Естеството на въглехидратите, съдържанието на фибри, както и други микроелементи в пълнозърнестия хляб може да обяснят това, смятат учените.

Стресът е друга причина за трупането на килца, разкриват белгийски учени. Според тях той води до по-висока консумация на захарни продукти и до повече ядене по принцип. "Важно е, че затлъстяването, породено от стрес, е само при деца, които консумират захарни храни или имат висок кортизол", казва д-р Майкълс. Тя заключава, че стресът при децата ги кара да имат по-малко здравословен режим на хранене, който стимулира увеличаването на телесните мазнини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай