Синоптиците издадоха прогнозата за целия ноември, ето какво ни чака

Най-ниските температури в България ще бъдат между минус 4 и 1 градуса

Синоптиците издадоха прогнозата за целия ноември, ето какво ни чака | StandartNews.com

Този ноември най-ниските температури в България ще бъдат между минус 4 и 1 градуса, по-високи - по Черноморието, а най-високите температури ще са между 21 и 26 градуса, съобщиха от Отдела "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През ноември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - между 8 и 10 градуса, а в планинските райони - от минус 5 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, в южните и планинските райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър.   

През първото десетдневие на ноември времето ще бъде доста динамично и променливо. Температурите, въпреки промените, през повечето дни ще са по-високи от обичайните. Ще има и валежи, а условия за по-значителни количества ще има в Западна и Южна България.

През второто десетдневие температурите постепенно ще се понижават, но в повечето райони ще останат над климатичните норми. Ще се редуват по-спокойни дни и дни с валежи. Повишена вероятност за обстановка със значителни валежи ще има в средата на десетдневието.

И през повечето дни от третото десетдневие ще се запази повишената динамиката в атмосферата. Времето ще е променливо, с повече валежи и по-топло от обичайното.

Едва през последните дни от месеца ще има тенденция за по-спокойно време, без валежи, с температури близки и по-високи от средните за периода, информират от Отдела "Метеорологични прогнози" в НИМХ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай