Ще спрем натиска върху бизнеса

Който не владее компромисното поведение, остава изолиран, казва Пламен Орешарски

Ще спрем натиска върху бизнеса | StandartNews.com

- Г-н Орешарски, и вашите опоненти, и вашите съмишленици казват - да не си днес на мястото на Орешарски. След уличните протести погледите на майки, пенсионери и социално слаби са вперени във вас. Кое е най-голямото предизвикателство пред програмния кабинет? Къде очаквате да срещнете най-големи трудности?

- По лесно е да отговоря къде няма да срещна трудности. Предизвикателство е да се ръководи правителство след последните четири години на разграждане на самите основи на държавата.

- Повече политици, повече експерти или партийни експерти ще представите във вторник?

- Всички министри ще бъдат експерти в съответната област. Вероятно измежду тях ще има и такива с политически опит.

- Майчинските явно няма да се повишат от 1 юли, както бе обещано от БСП, а от октомври. Какво и кога да очакват майките?

- Позволявам си да ви поправя - обещаното от БСП бе датирано от 1 януари 2014 година, т.е. в следващия бюджетен период.

- Къде още редактирахте срокове и мерки?

- Нека ви отговоря поне няколко седмици след началото на евентуален мандат. Възможно е при конкретизацията да има редакции, но и да се включат допълнителни мерки.

- Основният упрек на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към БСП и ДПС е, че се разминават в основните послания - за АЕЦ "Белене", за плоския данък. Непреодолими ли са различията между двете партии?

- Европейският съюз съществува благодарение на компромиса. Самите ние правим компромиси ежедневно - в работата, в семейството, понякога със самите себе си. Не считате ли, че хора, които не владеят компромисното поведение, остават изолирани?

- Как ще балансирате между партийните искания на "Позитано" 20 и "Ал. Стамболийски" 45?

- Както вече съм го правил като финансов министър и това не пречеше да реализираме големи бюджетни спестявания по това време.

- Какъв партньор е ДПС? За какво разчитате на тях?

- Винаги съм работил отлично както с БСП, така и с ДПС.

- Как ще работите с "Атака", която често изненадва всички с позициите си?

- Разчитам на коректност от страна на "Атака", както бе по време на мандата ми на финансов министър, или поне не бях подложен на самоцелни критики.

- Готов ли е съставът на кабинета?

- В основни линии - да. Все още се колебая само за няколко позиции.

- Имаше ли наплив за министри? Имаше ли хора, които се самопредложиха за министри и ги отрязахте?

- Имаше такива, които ми отказаха, защото са на солидни позиции, много по-високо заплащане и не желаят да поемат огромния риск в настоящата сложна социално-икономическа ситуация.

- Не сте привърженик на структурните промени, но все пак кои ресори ще отделите в агенции и кои - в министерства?

- Привърженик съм, но няма време. Едно ново министерство се институционализира за половин до една година. Ще ми даде ли някой толкова време? Убеден съм, че няма.

- Въпреки критиките си към Симеон Дянков и вие казахте, че България е с най-стабилните данъчни политики по време на криза. Какво от завещаното от Дянков сте склонен да продължите и какво ще отмените?

- Шегувате се, данъчната система бе структурирана в сегашния си вид в периода 2006-2008 година. Логично е да я харесвам, след като аз съм инициирал основните промени по това време.

- Смятате ли, че данъчната система работи добре и ако да - има ли смисъл да се променя нещо, което работи? Т.е. смятате ли да променяте данъците?

- Мисля не за данъчната система, а как да подпомогна хората с най-ниски доходи и тези без доходи, т.е. хората без работа.

- Ще държите ли на въвеждането на прогресивно подоходно облагане и въвеждането на по-висок данък за доходи над 4500 лв.?

- Ще държа на мерките, залегнали в програмните приоритети, одобрени от парламента. Засега в тях няма такава мярка. В момента нямаме съгласие за промяна на данъците.

- Смятате ли, че е удачно да бъде отменен данъкът върху лихвите по депозитите?

- И такава мярка няма. Бих отменял данъци само при положение, че видимо се подобри събираемостта на приходите или отпаднат разходни направления.

- Предвиждате "няколко добри шока за икономиката" в първите 3-4 месеца. Връщането на ДДС за фирмите е около 1,2 млрд. лв., ще го отчетете ли като сторено на 100-те дни от управлението си? Откъде пари?

- Много се надявам сумите да не са толкова внушителни и да можем да върнем ДДС-то в съкратени срокове.

- Как виждате съживяването на икономиката, кои са действията на правителството, които ще доведат до това?

- Правителствата не правят бизнес, те създават предпоставки за правене на бизнес. Ще насърчаваме стопанската и инвестиционна активност, ще подобрим административното обслужване, ще преустановим повсеместния натиск върху стопански активните хора, ще обърнем внимание на квалификацията и образованието.

- Какви са прогнозите ви за тази и следващата година? Кога ще усетим, че излизаме от кризата?

- На дневен ред е задачата да спрем низходящите тенденции и да стабилизираме икономиката и финансите. Възстановяването ще отнеме повече време.

- Курсът към еврото на дневен ред ли е и кога смятате, че е удачно и възможно България да се присъедини към еврозоната?

- От 2005 година до днес твърдя, че целта за присъединяване към еврозоната винаги е актуална, но това не бива да се прави на всяка цена. През това време доста колеги първо превърнаха пътя към еврото в самоцел, после се отрекоха напълно.

- Какво ще направи правителството за подобряване на бизнес средата, от която най-много се оплакват предприемачите?

- Първо ще престане да пречи и успоредно с това ще подобрява общите икономически условия - стабилност, предвидимост, по-добър достъп до финансови ресурси, по-бързи и евтини административни услуги, повече квалифицирани кадри.

- Какво ще промените, за да може повече пари от Банката за развитие бързо да достигнат до малките и средните фирми?

- Ще възложа на самата банка да привлече още ресурси, като при необходимост тя ще бъде допълнително капитализирана.

- В предизборната програма на БСП бе заложена идеята да не се допускат офшорни компании на търговете за обществени поръчки. Ще я следвате ли?

- Не гледайте на тази мярка като на основна. Струва ми се логично на търговете за обществени поръчки да се явяват компании с определена бизнес репутация. Това е още една гаранция за парите на данъкоплатците.

- Какви мерки ще вземете за по-добро усвояване на парите от еврофондовете?

- Ще продължим с подобряване на капацитета на всички нива. Проблемите с усвояване на фондовете не са само на върха, а по цялата верига от проектиране до отчитане на ефективността на съответните проекти.

- Магистрали или пенсии? Строежът на магистрали приоритет ли е за вашето правителство, или това ще остане на заден план за сметка на социалната политика? "Хемус" и "Тракия" или плащанията за майки и пенсионери?

- Никога не противопоставям две важни направления на публичните разходи. За пример - в мандата 2005-2009 година без магистралите да бъдат изведени в първи приоритет, бяха пуснати в експлоатация повече километри в сравнение с последващия мандат, когато се говореше само за магистрали.

- Смятате ли, че ще трябва да се увеличи бюджетният дефицит за 2013 г.? Ще бъде ли необходима друга актуализация на бюджета, или предлаганите от правителството политики ще може да се реализират в приетите вече рамки на бюджета?

- Надявам се да не се наложи. По-скъпите програми ще бъдат инкорпорирани в следващия бюджет.

- Предупредихте, че енергетиката ни е пред фалит. Българската пролет се случи заради високите сметки. Ще се намерят ли възможности за намаляване на цената на тока за бита от 1 юли и дали няма да се наложи по-късно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да я увеличи извънредно, както свали тарифите от 5 март?

- От това, което знам до момента, не съм оптимист за намаление. Ще насочим усилия така да ребалансираме енергетиката, че да не се стигне до ново увеличение, което се иска от всички звена в енергийната система.

- При намаленото потребление на ток през последните 2 месеца виждате ли бъдеще в проект като АЕЦ "Белене"? Вашето правителство ще работи ли по проекта за изграждане на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй"?

- Неколкократно заявявах, че гледам на проекта като на икономически. Това означава, че е необходима икономическа актуална оценка на самия проект и особено на възловите компоненти в него - цени на оборудване, на ел.енергия и дългосрочните прогнози за потребление на ел.енергия в България и региона.

- България е тапа по пътя на транзитните товари между Европа и Азия, които ще потекат след пускането на тунела под Босфора през октомври. Транспортният бизнес поиска като първи приоритети на новото правителство премахване бариерите по направлението Видин - Турция. Какво ще направите, за да бъде изградена по-бързо прилежащата инфраструктура на Дунав мост 2 и автомагистрала "Марица"?

- Тези два проекта ще бъдат сред приоритетите.

- Каква е стратегията на новото правителство за стабилизиране на железницата? Вие за какво сте - приватизация или ликвидация на "БДЖ-Товарни превози"?

- Аз не съм привърженик на каквито и да са ликвидации. Ще възложа изработване на стабилизационен план.

- Един въпрос вълнува авиобизнеса от години - ще бъде ли отдадено на концесия летище София? Той е свързан с разширяването на капацитета му, който вече е запълнен над 80%. Кой ще инвестира в разширяването на аеропорта - държавата или частен инвеститор?

- Всяко подобно действие трябва да бъде резултат на цялостна стратегия за развитие на съответния сектор, т.е. въпросът ви е изпреварващ.

- Как ще помирите българските производители с търговските вериги? Как ще ограничите вноса на субсидирани храни, които убиват родните производители? В плана "Орешарски" бе заложена подкрепа за българските стоки. Как ще се осъществи тя?

- Притесняват ме вътрешно общностните доставки, които не се обявяват и така минават в сивия сектор, а внесените стоки получават сериозно предимство пред българското производство.

- Българите често не могат да защитят правата си пред монополите. Ще промените ли това и как?

- Ще подобрим законодателната и нормативната база.

- В момента банките често си позволяват да нарушават правата на клиентите си, като вдигат едностранно лихвите или налагат нови такси. У нас отдавна се говори за създаването на институцията "финансов омбудсман", но не се прави нищо в тази посока. Ще предприеме ли вашият кабинет законодателна инициатива за защита на потребителите от банките?

- Отговорът е сходен на предходния - ще проведем и дискусии с асоциацията на търговските банки.

- Примерът на кой наш или чужд държавник ще следвате?

- Има доста наши и чужди държавници, от които всеки може да се учи. Оставете сляпото копиране

- С коя притча наум ще влезете на "Дондуков" 1?

- Нека първо да проследим подкрепата на парламента за проектоправителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай