Ще привличаме чужденци с програми на английски

Ще привличаме чужденци с програми на английски | StandartNews.com

На 16 декември Общото събрание на Университета по архитектура, строителство и геодезия ще избере нов ректор. Кандидатите за поста са шестима, проф. Славейко Господинов е един от тях. "Стандарт" го попита какво предвижда платформата му.

Строителството има нужда от 20 000 техници, казва проф. Славейко Господинов

- Проф. Господинов, вие сте един от кандидатите за ректор на УАСГ. Какво предвижда платформата ви като кандидат за ректор?

- В моята платформа и в тези на останалите колеги има много общи неща, което означава, че това са действително съществуващи проблеми и решаването им не търпи отлагане. Но аз акцентирам върху някои основни неща, които мисля, че ги няма на друго място. Първо, в сферата на учебната дейност да се оптимизира спектърът от избираеми дисциплини, от магистърски програми. Да се акцентира върху създаването на нови магистърски програми, при това на английски, за да можем да отворим университета към граждани на други държави. Да разнообразим формите на преподаване. Ние в момента сме подвластни на старата форма на излагане на материала - както се изразяват някои колеги, "Бога с тебешир в ръката". Или с презентационна техника, което е същото. Засега избягваме новите форми с елементи на дистанционно обучение. Третото нещо, което ще ни наложат обективните реалности, е смяната на системата за оценка на качеството. Ние имаме такава, но в момента се разработва една нова система, наречена "Стандарти и насоки за осигуряване качеството на европейското пространство за висше образование". Тя ще бъде унифицирана за всички университети в ЕС и ние трябва да сме адекватни на нея. По отношение на доходите на преподавателите, искам заплатите в УАСГ да излязат от долната част на таблицата, където са в момента.

Друг акцент в платформата ми е свързан с това, че искам да започне разработването на комплексни дипломни работи. Един съвременен проект е комплексен - в него имат място инженери, архитекти, геодезисти. Един такъв подход при дипломните работи ще научи младите хора да работят в екип - това, което ги очаква при тяхната реализация. Покрай тази идея ми се ще Центърът за кариерно развитие да заработи малко по-диференцирано - да се създаде една динамична банка от данни за търсенето на пазара на труда и за реализацията на нашите специалисти. Това ще бъде безценна обратна информация както за пазарната необходимост от кадри, така и за това как се реализират нашите специалисти.

- Доколко работите съвместно с бизнеса?

- Една практика, която съществува в много страни, е тясна работа със структурите на държавата, като по този начин тя разчита на университетите за решаване на големи задачи от национално значение. Освен с държавата университетът трябва да бъде партньор и на бизнеса. Но не само да се обръщаме към него, когато трябва да се финансират отделни мероприятия. Тук става въпрос за дългосрочна стратегия, както и за това да работим съвместно с бизнеса и в сферата на формиране на учебните програми и планове. Ето, вече назрява необходимостта от т. нар. дуално обучение, което ще запълни една много важна ниша. Вече само в сферата на строителството бизнесът има нужда, мисля, от около 20 000 души. Говоря за т. нар. техници, хора с практически умения, които да извършват контролирането на строителните процеси. Това е над средно специално образование и в "преддверието" на бакалавърската степен.

- Искате вие да ги подготвяте в някакъв вид колеж ли?

- А защо не? Ние имаме достатъчно подготвени преподаватели, които едновременно са и в строителния бизнес. Имаме и материална база, както и територии, на които бихме могли да изградим тестови центрове и там на практика младите хора да усвояват практически нужните умения.

- Какво предвиждате в областта на финансите?

- Отделяне на финансовата страна и управлението на недвижимите имоти от академичното ръководство. В това звено, което предлагам да създадем, ще бъдат ангажирани специалисти в сферата на финансовото прогнозиране и анализи, както и в сферата на управлението на имоти. Това звено до голяма степен ще има самостоятелност, защото хабилитираните лица са специалисти в своята професионална сфера, но тяхната финансова подготовка не е на това върхово ниво, което е необходимо за един финансов мениджмънт.

- Поставяте акцент и върху спорта..

- Ще ми се да осигурим възможност студентите ни да практикуват спортове, но в нормална и съвременна среда. Нашата университетска спортна база е символична, но тук има много идеи, които могат да бъдат реализирани на фона на това, че София през 2018 година ще бъде европейска столица на спорта. Могат да се използват контакти с институциите, каквито аз имам като бивш председател на Асоциацията за университетски спорт. Хората са готови да ни подпомогнат и методически, и финансово, но трябва да поработим в това отношение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай