Шофьорите на линейки на спецкурс

Шофьорите на линейки на спецкурс | StandartNews.com

Намаляват скоростта, ако са качили пациент

София. Шофьорите на линейки в София ще минат обучение, за да се намали рискът от катастрофи. Това е решил шефът на Бърза помощ в столицата д-р Александър Златанов. Идеята му дошла след последния инцидент от тази седмица, когато линейка с четирима души се сблъска с кола на кръстовището на "Стамболийски" и "Опълченска".

Всички в линейката бяха ранени и откарани в "Пирогов". За съжаление подобни инциденти се случват поне няколко пъти в годината. Затова ще анализираме данните за последните 10 години и ще определим кои са рисковите кръстовища в столицата, каза д-р Златанов. След това шофьорите ще бъдат обучени как да избягват опасностите на тези места, така че да се намали рискът от инциденти. Друга мярка ще е инструкцията да се кара по-бавно, когато в линейката вече има пациент. Защото болният получава спешна помощ и е важно да стигне до болницата без инциденти, обясни той.

До края на годината в Спешна помощ ще се съкрати и времето, в което се предава сигналът от 112 на спешните медици. Идеята ни е да се вържат двете електронни системи и информацията да се предава веднага с имейл, обясни д-р Златанов. Той възнамерява данните да се онагледяват и на екран, който ще виждат всички в залата на Спешна помощ. Ако адресът не е изпълнен, ще мига червено и ще ги подсеща, че трябва да се прати линейка, обясни той. Д-р Златанов добави, че съвсем скоро ще се направи и вътрешният рейтинг на качеството на лечение на спешните пациенти в столицата.

От 112 се съгласиха да дават информацията къде е приет всеки пациент, така че скоро ще можем да анализираме изхода от лечението, каза той. На базата на резултатите ще се определи къде да се карат пациентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай