Сряда,

Шефката на НАП гарантира сигурни лични данни

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС -
A
A
A

Националната агенция по приходите (НАП) е предприела мерки за защита на личните данни, които ще гарантират в още по-голяма степен сигурността на данните. Това заяви пред БНР изпълнителният директор Галя Димитрова.

Тя припомни, че от 17 февруари всички електронни услуги, предоставяни от данъчната администрация, са достъпни чрез използването на криптографски транспортен протокол.

„Опитваме се да спазим международните стандарти, така че се надявам да гарантират в достатъчно висока степен. Знаете, че от 17 февруари вече въведохме нова, по-висока версия на криптографския протокол за предаване на данни. Така че се надявам с всички следващи действия ще става абсолютно гарантирана сигурността на информацията в НАП“, обясни Димитрова.

Досега няма лица, които да са подали сигнал за злоупотреба с техни лични данни, каза заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов. Той председателстваше временната анкетна комисия за теча на данни в НАП.

„Нямат никакви конкретни данни за извършени злоупотреби с изтеклите лични данни от масивите на НАП. Всички, от които поискахме и писмена информация, не подадоха информация, че са имали сигнали за извършени злоупотреби с конкретните изтекли лични данни от НАП“, каза Ципов.

По-рано днес парламентът прие доклада на временната анкетна комисия за проучване на фактите около изтичане на лични данни от НАП.

За хакерската атака, в следствие на която в интернет бяха публикувани лични данни над 5 милиона души, обвинение в тероризъм получиха собственикът на „ТАД груп“ Иван Тодоров, търговският директор Георги Янков и служителят във фирмата Кристиян Бойков.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички