Шефът на РЗИ Кърджали пое Националния център по обществено здраве и анализи

Шефът на РЗИ Кърджали пое Националния център по обществено здраве и анализи | StandartNews.com

Кърджали. Досегашният шеф на Регионалната здравна инспекция в Кърджали доц. д-р Жени Стайкова е новият директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Това стана след спечелен конкурс, проведен на 24 март т. г. Визията за развитието на Центъра, която тя защити, е оценена много високо. Националния център по обществено здраве и анализи е специализиран орган на МЗ по проблемите на общественото здраве, структурен орган за научноизследователска и приложна дейност.

Центърът е експертен и консултативен орган на регионалните здравни инспекции, базова организация и координатор на национални и международни програми и проекти, свързани с проблемите на общественото здраве.

През последните години РЗИ-Кърджали под ръководството на доц. Стайкова успешно реализира различни европейски проекти. През март 2013 г. приключи изграждането на "Трансграничен изследователски център Околна среда и здраве" по програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г." на стойност 1, 9 млн. евро. Продължи дейността и по проект „Трансгранична епидемиология на полово предаваните вирусни инфекции сред жените: молекулярно диагностични подходи" (MEVIR) на обща стойност 715 хил. евро и бе създадена съвременна лаборатория по молекулярна диагностика.

Д-р Стайкова,дм е член на Световната организация по епидемиология на околната среда и на Съюза на учените в България. Има над 50 публикации в областта "околна среда - здраве". Тя е експерт по здравен мениджмънт и ОВОС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай