Сряда,

Оставаме ли без калкан заради паниката с мините? Говорят рибари

От: Стандарт -
310
Оставаме ли без калкан заради паниката с мините? Говорят рибари
A
A
A

Тази лоша война в Украйна не може да спре живота и развитието на всички останали. Това казаха пред бТВ рибари от Царево. Те споделиха, че въпреки тревогата, че от северното крайбрежие на Черно море са се откъснали мини, които са носени от морските течения насам, са готови при първа възможност да влязат в морето. 

„Ако времето позволяваше, щяхме да сме на риболов и всички колеги биха направили това въпреки заплахата за мини. Времето за улов на калкан е кратко - до 14 април, а войната допълнително създава проблеми и сега се налага да се вземат други мерки“, каза Георги Пейчев, който е капитан на малък кораб. 

„В тези мрежи няколко пъти са влизали мини, но те са коренно различни от тези, които идват от Украйна. Намерените от нас бяха корозирали и потънали на дъното. Съвсем случайно попадаме на тях“, добавя той.

„Разрязваме мрежите с приспособление, представляващо дълъг прът със захванат нож, за да може да се освободим от мината. След това информираме военноморските сили, които я обезвреждат“, каза още рибарят.

„Информацията за мините от Украйна е противоречива. Наблюдавам украински, български и руски телевизии. По украинските видях как се минира плаж с 12-килограмови противотанкови мини. Руснаците показаха пък как с една амфибия поставят мини пред плажа. Те са по три килограма и са съвсем различни от тези, които познаваме“, каза рибарят Йордан Каракашев, които е и военнослужещ.  

„По българските телевизии показаха огромни мини, които са по половин-един тон. Тази информация за 420-те мини, които са се скъсали, е противоречива, тъй като те са захванати за котвите с дебели вериги“, добави той.

През 2020 г. имаше открита мина в залива на Созопол, а през 2017 и седемнадесета година имаше мина, открита на плаж „Корал“ и още два случая.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички