Вторник,

Ще има ли по-строги наказания за убийство на пътя?

От: Редактори -
164
Ще има ли по-строги наказания за убийство на пътя?
A
A
A

Адвокати скочиха срещу предложените промени в Наказателния кодекс, свързани с причинена при пътни инциденти смърт. Внесената поправка, с която отново трябва да бъдат завишени санкциите за причинена смърт на пътя, е изкуствена, няма да доведе до по-малко инциденти, но пък ще изключи правото на съдиите да налагат условни присъди и ще доближат наказанията до тези за убийство. Това се казва в становище на Висшия адвокатски съвет срещу законопроекта, изпратено до правната и до транспортната комисия на парламента.

Предложението на Обединените патриоти дойде след инцидент, при който велосипедистът Евелин Дуков беше прегазен на пешеходна пътека в Приморско от пияния шофьор Владимир Колев. Виновният избяга от местопроизшествието, но след това беше осъден на 17 години затвор. Семейството на загиналия настояват тези промени да бъдат приети, за да се ограничи войната на пътя.

„Тази поправка касае пияни и дрогирани шофьори. Прочетох становището на Висшия адвокатски съвет и се опитах да се поставя на мястото на адвокатите, за да разбера и тяхната гледна точка. Призовавам ги, както аз се опитах да се поставя на тяхно място, така и те да се поставят на наше. След последната поправка в закона има по-малко пътнотранспортни произшествия. Ако сега, той се промени още веднъж, броят на катастрофите ще намалее”, заяви в ефира на Нова телевизия сестрата на Евелин - Даниела Анастасова.

Представителят на „Вело – Царево” Стоян Чайков заяви, че подкрепят декларацията, защото трябва да се борим срещу нередностите. „Възмутен съм от това, което продължава да се случва по съдилищата. Не можем да приемам, че дрогирани и пияни шофьори се измъкват с условни присъди”, каза още той.

 „Няма връзка между тежестта на санкцията и ограничаването на престъпленията. Не е вярно, схващането, че пиян и дрогиран шофьор, който е причинил смърт на пешеходна пътека, може да се измъкне с условна присъда. За да я получи, трябва да му е наложено наказание 3 или по-малко години и това наказание да е отложено. След 3 години и 1 месец вече не може го отлага”, каза също пред Нова телевизия зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов. По думите му текстовете за причинена смърт на пътя касаят всички български граждани. Според него предложените промени  изравняват деянията, извършени по непредпазливост с деянията, които са извършени умишлено.

Според Красимир Георгиев от Асоциация за квалификация на автомобилистите в България мярката е необходима, но със съответните условия. „Очевидно е, че подготовките на младите шофьори е недостатъчна. Искаме по-голям брой часове, за да бъдат по-подготвени. Министерството обаче е против”, поясни Красимир Георгиев.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички