Сряда,

Селфи манията била психиатрично заболяване

От: Редактори, кадър бТВ -
A
A
A

През последните години екстремните селфита се превръщат в опасна мода за тийнейджърите. Селфи манията вече е обявена за психиатрично заболяване в САЩ, каза психологът Полина Василева. По думите й до инцидентите при селфита се стига заради търсенето на „лесна” известност.

„Характерно е за пубертета, когато децата търсят своето място, а социалните мрежи им предлага лесна изява. При тях се наблюдава едно обсесивно поведение. Децата са склонни на опасно поведение и това се наблюдава във всички тези трагични случаи”, обясни Василева пред бТВ.

По думите й превенцията трябва да идва от личния пример, а родителите и цялото общество трябва да бъдат ангажирани. „Когато ни липсват внимание, самочувствие и увереност, имаме нужда да ги получим отвън”, коментира още психологът.

Полина Василева поясни, че социалните мрежи са една илюзия и чрез тях не може да се запълнят тези празнини. Това, което може да се получи, е временно удовлетворение от събраните лайкове.

Психологът посъветва младите хора да търсят някакъв вид обществено полезна дейност, което ще доведе до по-дълготрайно чувство на удовлетворение. Спортът също помага и покачва самочувствието.

Едно от малкото проучвания по темата в глобален мащаб показва, че близо 260 души по света са изгубили живота си за шест години при опит да се самоснимат. Най-много са смъртните случаи при 20-годишните - над 100. Повече от 70 пък са сред тийнейджъри, сочи изследването.

В неделя 17-годишен тийнейджър загина в Приморско при опит за снимка, като падна от 20 м височина. Мястото на инцидента е изоставен строеж, до който никой не би трябвало да има достъп. Проверка обаче показа, че оградата край строежа е с големи пролуки и всеки може безпрепятствено да стигне до покрива на опасната сграда.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички