Сдружение иска глоба за отровното трио

Увреждали сградата на парламента

Сдружение иска глоба за отровното трио | StandartNews.com

От сдружение "Зограф" искат културният министър Боил Банов да глоби "Отровното трио" с 30 хиляди лева за увреждането на емблематичната сграда на Народното събрание. Тя е паметник на културата от национално значение, се казва в съобщение от сдружението.

Знаковата сграда на Народното събрание в София - една от първите обществени сгради, построени след Освобождението, пострада сериозно, след като миналия четвъртък група протестиращи дълго време я замеряха с яйца и презрели домати по призив на господата Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов, известни още като "Отровното трио".

Емблематичната сграда на българския парламент, построена и декорирана в неоренесансов стил, е обявена за исторически и архитектурен паметник на културата с категория "национално значение" и е под специална законова закрила и защита, посочват от Сдружение "Зограф".

В една правова и демократична държава законите трябва да се спазват стриктно, никой не бива да мисли, че може да е над закона, аргументират се от гражданската организация.

Те припомнят, че решението за построяването на сградата на българския парламент е взето през февруари 1884 г. от кабинета, ръководен от Петко Каравелов. Председател на Народното събрание тогава е големият български държавник Стефан Стамболов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай