Четвъртък,

Събев обяви новия шеф на БДЖ

От: Агенция Стандарт -
1176
Събев обяви новия шеф на БДЖ
A
A
A

Новият генерален директор на БДЖ е Ангел Стоянов след обявен конкурс. Това стана ясно от коментар за БТА на транспортния министър Николай Събев.

Той описва Стоянов като великолепен специалист и експерт, който освен от железници, разбира и от цифри.

На въпрос защо предишният директор Йордан Мирчев е бил освободен, Събев отговори, че му се е наложило „да работи като генерален директор на БДЖ“ вместо Мирчев.

„В момента, в който обявихме, че започва вливане на трите отделни предприятия в БДЖ – Пътнически превози, БДЖ – Товарни превози и Холдинга БДЖ, от Съвета на директорите подготвихме пътна карта, която създаваше правната рамка как от трите предприятия да направим едно“, обясни Събев.

По план е трябвало документите да бъдат подадени на 15 март, а до 15 септември новото предприятие да има лиценз. Събев е върнал два опита за бизнес план, като вторият по никакъв начин не е отчитал икономическия резултат от вливането.

„Наложи се работя като изпълнителен директор на БДЖ, което не беше честно, защото имам ангажименти към пристанища, летища и други“, каза Събев.

Обединяването на товарните и пътническите превози и съществуващия „Холдинг БДЖ“ в една компания е план, който Николай Събев обяви още през февруари. Целта е съкращаване на администрацията и намаляване на дълговете, а в началото на 2024 г. единното дружество БДЖ да излезе на капиталовите пазари.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички