Сашо Йовков: БНТ е кауза за мен

Добрата телевизия се прави с пари, а много добрата с много пари, категоричен е шефа на Дирекция "Спорт"

Сашо Йовков: БНТ е кауза за мен | StandartNews.com

Сашо Йовков бе избран от новото ръководство на БНТ да оглави преди 2 месеца новата дирекция "Спорт" в националната телевизия. Спортният журналист работи в Българската национална телевизия вече 30 години, като кариерата му започва в Ефир 2. През 2017-а година бе сред кандидатите да оглавят БНТ. Тогава той поиска СЕМ да инициира нов медиен закон и увеличаването на мандата на генералния директор от 3 на 5 години. През това лято Йовков отново бе сред кандидатите за шеф на БНТ. По време на финалното прослушване той получи 2 гласа от СЕМ, а основния му конкурент за поста Емил Кошлуков взе 3 и така оглави БНТ. Йовков винаги е бил пример сред колегите си, като отличен журналист и експерт на тема волейбол, и много добър администратор. Той също така е и отличен тенисист и няколко пъти е печелил турнира "Лидерите" на "Стандарт". Сега той за първи път след като оглави новата Дирекция "Спорт" се съгласи да даде интервю в което да разкаже за истинските проблеми с които се сблъсква в момента и какво е виждането му не само за спорта в БНТ, а и за бъдещето на телевизията майка.

- Господин Йовков лесно ли и е се ръководи новата дирекция "Спорт" в БНТ?
- Ако ви кажа, че е лесно значи да излъжа. Ако ви кажа, че е трудно пак ще излъжа. За първи път се прави дирекция "Спорт" в БНТ, но аз съм бил главен продуцент или главен редактор на спорта в различни периоди през годините. Така че, начинът, по който трябва да се работи ми е познат. Сега обаче е по-сложно, защото във времето, когато бях начело на спорта беше една телевизия, а сега вече са достатъчно много. Амбициите на повечето от тях са основно в спорта, защото спортът носи рейтинг, носи зрители, а на комерсиалната телевизия носи и много приходи. Говоря за тези, които имат платени програми. Битката е първо на вътрешния пазар, второ как да се пребориш за правата. Вие самият знаете, че от година на година значимите спортни събития стават все по-скъпи. Сега също така е по-трудно, защото ситуацията в обществените медии от финансиране е трудна. Не е тайна, че е необходим нов закон за финансирането на обществените медии. Това което е в момента трябва да се промени. Всеки който ще прочете това интервю плаща месечно за кабелна телевизия, но никой от нас не плаща за обществените медии. Ако не си платиш за кабелната ще ти я спрат, а обществената няма как да ти я спрат, защото по закон ние трябва да предоставяме телевизия безплатно на зрителите.
- Добре, ако променят закона и всеки започне да си плаща за обществената телевизия, колко по-лесно ще ви стане в БНТ?
- По-лесно ще е дотолкова, доколкото ще има спокойствие от страна на едно финансиране, което е необходимо. Сега говоря от моята позиция, ако си активен, но нямаш подкрепата на ръководството на телевизията няма как да се случат нещата. Давам пример с това което направихме в последните 2 месеца. Преборихме се за правата на европейските първенства по волейбол за мъже и жени. Успяхме да покажем голям брой мачове от световното по баскетбол за мъже в Китай и приемането в залата на славата на Атанас Голомеев. Сега излъчваме световното по щанги. Успяхме да вземем правата за световното по лека атлетика, което е голям успех за нас. Показахме и финала на Тайбе Юсеин от световното по борба. БНТ ще е телевизия домакин на Европейското по футбол 2020 и на Световното в Катар 2022. Успяхме да вземем и правата на световната клубна купа по футбол. В този пакет влезе и галата за футболист №1 на ФИФА за 2019-а, която зрителите видяха на 23-и септември. Правим всичко възможно българският зрител да получава най-доброто от Българската национална телевизия. Няма да скрия обаче, че това е все по-трудно. Хубаво е, че срещаме подкрепа от ръководството. Не е тайна, че в последните години рязко намаляха предаванията от спортната дирекция. Сега възстановихме едночасовото обзорно спортно предаване в неделя - Арена спорт. БНТ е единствената телевизия в България, която има такова предаване и то се излъчва на живо. В тази посока разширяваме линията "Арена спорт" с баскетбол в понеделник по БНТ 3, вторник с "Арена волей", а в петък ще е "Арена футбол". Всъщност тази линия на спортните предавания завършва с обзорното в неделя от 17,30 ч.
- За последните 30-ина години Вие сте единственият шеф на спорта в БНТ, който всеки ден е в телевизията. На какво се дължи това?
- Аз не приемам ходенето до телевизията като работа или като вид дежурство или като задължение. Телевизията за мен винаги е била кауза. Никога през тези 30, а и вече повече години не съм си и помислял, че мога да напусна националната телевизия и да приема друго предложение. Не, че не е имало, но съм останал докрая верен на онова, което тя ми е дала. Всъщност БНТ ме е научила да бъда всеотдаен, да бъда лоялен и да бъда професионалист. Всъщност името Сашо Йовков е изградено на базата на Българската национална телевизия. Ако някой каже, че е по-голям от БНТ ще излъже.
- Въпреки големия обем на състезания, които спортът на БНТ реализира, имате и отлив на кадри. Как се справяте вътре в "кухнята"?
- Имаме няколко проблема. Те изникнаха в хода на преструктурирането ни в Дирекция. Единият проблем излезе около Камен Алипиев, който е безспорно доказан професионалист. При него обаче нещата се оказаха независещи от нас, защото няма бакалавърска степен. Аз лично го предложих за изпълнителен продуцент. Оказа се обаче, че това не може да стане. Не може да изпълнява и други функции. Аз не мога да се "изгавря" да му предложа да бъде стажант репортер. Просто е абсурдно. Има разбира се и текучество в редакцията, което е и в двете посоки. Ние привлякохме няколко млади журналисти. Тепърва те ще стават имена, които ще впечатляват българските зрители. В същото време аз много дълбоко изстрадах в себе си желанието на Валерия Видева да отиде в Нова телевизия. Но пък не мога да я спра. Тя има желание да опита нещо ново. Нека да го направи.
- Не се ли опасявате, че ако не се гласува новия закон за финансирането на БНТ и положението остане, както е сега ще стане така, че ще обучите пак кадри и те ще отидат след това в комерсиалните телевизии?
- Реално, ако погледнете всички предавания на т.нар. комерсиални телевизии ще видите, че телевизията майка (б.р. БНТ) е подхранила всички. Така, че това е естествен процес и няма как да се избяга от него. В същото време пък БНТ сега чества 60 години и винаги е била онази телевизия, която е изграждала журналисти и коментатори, които са намирали своето място в други телевизии. Нама нищо лошо в това. Вярно е, че трябва да се намери начин как тези подготвени хора да ги съхраним и да останат в БНТ. Разбира се, един от най-важните аргументи в тази посока е заплащането. Надявам се, че ако законът влезе, това може да се коригира. Ако не влезе, тогава ще търсим форми под които тези хора да получават възможност да увеличат своето заплащане, правейки различни предавания, които да стават авторски или филми спонсорирани под една или друга форма. Няма магическа пръчка, с която да кажеш този журналист си го заплювам и той остава тук. В крайна сметка всеки има право на избор в определен момент и да прецени дали да остане в БНТ. В същото време мога да разкрия, че в следващите няколко години БНТ ще даде възможност на много млади хора да отразяват европейското по футбол, олимпиадата в Токио и световното по футбол в Доха. Ако предизвикателството да бъдеш на мястото на най-големите спортни форуми е малко в сравнение с това, че ще получаваш с няколко стотин лева повече на друго място то това няма как да бъде променено, ако самия човек не го иска.
- Да минем на тема волейбол. Вие сте много навътре в този спорт. Каква според Вас е рецептата да се оправи този спорт у нас?
- В последните години женския ни волейбол има повече потенциал. За съжаление не успяха да го реализират преди 2 години, когато изпуснахме медал от европейското. След това не успяха да съхранят отбора, който беше великолепно селектиран и можеше да постигне сериозен резултат на световното първенство. Сега смятам, че това поколение при жените, което е в момента, заедно с няколко момичета от по-възрастното поколение могат да направят не безмислен опит да се класират за олимпиадата в Токио догодина. Проблемът в мъжкия волейбол от години е в това, че хората, които по един или друг начин отговарят за мъжкото направление не могат да намерят общ език. Не можем да се обединим в един юмрук и да постигнем целта си. Пет пъти сме по-голяма държава от Словения, като територия и 3 пъти повече като население, но сега за първи път ни победиха. Видяхме каква беше атмосферата в тяхната зала и по какъв начин играха. Видяхме, че самите играчи са събрани в отличен колектив. За съжаление в отборните спортове се изисква отбор, а не единици. Ние имаме единици, но въпросът е как да ги обединим в един отбор и да играят на мускетарския принцип - един за всички, всички за един. Въпросът е до колко в този лимитиран брой хора, който може да използваме в националния тим, да не се лишаваме от този или онзи. Да видим как беше при другите. Световният шампион Полша след олимпиадата в Лондон имаше своя катарзис. После намериха общ език и седнаха на една маса с най-големите си звезди, които преди това не бяха включени в националния тим и 2014-а станаха световни шампиони. Нещо подобно изживяха и италианците. Най-големите им звезди - Зайцев и Хуанторена попаднаха в националния за олимпиадата в Рио, като само преди година Зайцев бе изваден от отбора. Те седнаха и намериха общ език, и сега тези хора са в ядрото на италианския тим. Ние трябва да направим всичко възможно да използваме всеки един, а не всеки да застава срещу всеки. Това е рецептата.
- При тази всекидневна заетост в БНТ намирате ли време за любимия си тенис?
- Да. Рано сутрин в събота и неделя имам приятели на които не мога да откажа. С проф. Генчо Начев, Краси Ангарски и Пешо Михнев сутрин в 7,30 часа сме заедно на корта. Това са часовете, в които мога да поиграя малко тенис.
- Как според вас се развива БНТ с новото ръководство?
- Новото ръководство има нужда от време. Това време естествено е лимитирано с оглед на това, че 3-годишния мандат на генералния директор е много кратък. Това също е проблем на закона, който се надявам, че ще бъде решен. Към това прибавяме и проблема с дифицитите и финансовите задължения, които имаме. Аз съм твърдо на мнение, че за тях държавата трябва да ни подкрепи и трябва да покрие тези задължения. Държавата обаче застава на другата позиция, като иска първо ръководството да направи промени в телевизията и реформа и тогава ще помогне. Нама обаче генерален директор, който да дойде изведнъж и да съкрати 500-600 души, защото още в следващия момент ще му пуснат Let it be по екрана. Това не е решение. На настоящото ръководство му трябва малко време, за да намери най-изчистения вариант да приложи онова, което иска като принципи, за да се направи една по-модерна и по-гледаема телевизия. Както виждате новините вече се правят в най-новото ни студио, което отговаря на европейските стандарти. Желанието и амбицията на хората, които работят в дирекция "Информация" и дирекция "Спорт", защото това са най-натоварените дирекции, имат ежедневно много голям обем новини, е да бъдем навсякъде. В тази посока, когато има и най-малкия финансов ресурс, то той отива за закупуването на нова техника. Това дава възможност репортерските ни екипи да работят с най-доброто от мястото на събитията. Добрата телевизия се прави с пари, а много добрата с много пари. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай