Самодиви на Чудесата

Откраднали гайда и носии на Валя Балканска, Николина Чакърдъкова и Бон-Бон пеят на финала

Самодиви на Чудесата | StandartNews.com

Самодиви на финалната церемония "Чудесата на България". Танцьорите от спектакъла "Мистерията Еньовден" на Нешка Робева ще подарят на зрителите част от новия си уникален проект. Самодивската ръченица ще е сред изненадите на живото предаване в ефира на ТВ7 тази неделя, в което отборите на проф. Божидар Димитров, проф. Диана Гергова и д-р Тодор Чобанов ще защитават трите чудеса, събрали най-много гласове в националната кампания на в. "Стандарт".

Танцът на красивите митични същества от "Мистерията Еньовден" за първи път ще бъде представен пред публика. Екипът на Нешка Робева обаче се стяга да открие финалната церемония на "Чудесата на България" в 19,30 часа в неделя с още по-грандиозен спектакъл. За него сцената на предаването ще се изпълни с танцьори, които ще спретнат невероятна феерия от грация и воали с цветовете на българския трибагреник.

Както "Стандарт" вече обяви, водещи на 90-минутния дебат ще бъдат Стойчо Керев и Елена Йончева. В различните части на финалната церемония "Чудесата на България", между разгорещените дискусии на археолозите, на сцената ще излязат още Валя Балканска и гайдарят й Петър Янев, Николина Чакърдъкова, както и "Бон-Бон". Певицата, чийто глас с "Излел е Делю Хайдутин" вече напусна Слънчевата система, отново ще вдигне на крака гостите в студиото и зрителите пред малкия екран. Петър Янев свири известната по цял свят песен с уникална каба гайда, правена преди повече от 50 години специално за Валя Балканска. По турнета из Америка шепа хора предлагали на гайдаря пари само и само да им даде каба гайдата си. Той обаче категорично отказвал офертите. По време на турне отвъд океана преди 12 години крадци задигнали друга гайда на Янев заедно с неговата носия и тази на Валя Балканска. Полицаите в САЩ тогава оценили загубите от обира на над 200 000 долара. Валя Балканска и Петър Янев били на двумесечно турне. След като останали без носии, двамата си купили обикновени бели ризи, тя - черна пола, той - черен панталон, за да продължат с концертите. Един ден обаче американските им партньори ги изненадали, като им дали да си изберат от по 8 комплекта автентични български носии. "Познах веднага едните потури - правени са в Котел, а там съм учил и няма начин да ги сбъркам", казва Петър Янев. И се възмущава, че дълги години през границата и митниците ни са изнасяни такива ценни носии без никакъв проблем.

Едно от сладките чудеса на България - "Бон-Бон", също са подготвили изненада за финалната церемония "Чудесата на България". Децата, спечелили първата детска Евровизия у нас през 2008 г., ще извисят глас и вероятно ще просълзят зрителите. Повечето от тях се занимават професионално с музика, лауреати са на доста награди и отличници в клас.

С една от най-любимите български песни пък славеят на Неврокопския край Николина Чакърдъкова ще сложи точка на големия финал.

 

Героичният ни народ е с повяхнало самочувствие

Стойчо Керев, водещ на финалната церемония "Чудесата на България"

"Преди точно тридесет години се видях в чудо. Влизах в казарма. Голям страх, голямо чудо. Гола глава, нов град, нови хора - предимно военни началници. По-младите днес едва ли си представят какво е да си служил в армията. Времената са такива, едни... разхайтени. И, о, чудо. Срещам все по-често девойки, които си падат по мъже, стреляли с "Калашников". Метросексуалните са модни до едно време. Преходна история са тия дихатели. Старите хора казват за такива - слаба ракия.

Но да се върнем на моя поход към оръжието, диверсията и подривната работа срещу враговете в името на родината. Попадам в град, обвян от ветрове и с бурно минало. Казармата построена на един баир и докато стигнеш до поделението, си повяхнал. Цветът на лицето става бледотебеширен, нямаш дъх, очите изцъклени. Поглеждаш насам-натам да се подпреш. Хвърляш морен поглед и бам. На отсрещния баир виждам едно огромно чудо. Малко след клетвата отивам лично да го посетя. Панорамата в Плевен е произведение на така наречения хеписоц, но е за героите на България. И ако днес търсим чудесата на България още по-дълбоко в пластовете история, то е заради героичния ни народ с повяхнало самочувствие. А фактите нашепват друго. По тези земи за първи път се случват най-респектиращите чудеса на цивилизацията."

 

За първи път ще направим риалити за ценности

Елена Йончева, водещ на финалната церемония "Чудесата на България"

"Казваме, че България е страна на чудесата. Ние сме наследници на древен народ, славно минало. Но ако не познаваме историята, ако не я преживяваме, ако не предизвиква в нас емоция, тя няма да остави отпечатък върху нас. Това ще разкажем във финалната церемония, за да ни помогнат тези невероятни чудеса да израснем като българи. Тук не говорим само за туристически атракции, за бизнес туризъм. Познанието на историческите открития е инвестиция в нашия дух и в нашето самочувствие. Ние винаги искаме да впечатлим света. Но мисля, че първо трябва да впечатлим себе си. А това започва с познанието, което ще ни даде на нас българите повече самочувствие, увереност, креативност, повече кураж.

В света на телевизионното риалити шоу за първи път ще има различно риалити, обърнато към ценностите и българското самочувствие. Битката между отборите на проф. Божидар Димитров, проф. Диана Гергова и д-р Тодор Чобанов ще е с различни риалити герои, които рисуват стойностна реалност."

 

От Африка до Япония знаят космическата песен

Валя Балканска, народна певица

- Г-жо Балканска, колко пъти сте пели досега "Излел е Делю хайдутин"?

- Ха-ха. Това са 43 години и не знам колко пъти. Тази песен не слиза от сцената. Без нея няма участие.

- Българите или чужденците се впечатляват повече от тази космическа песен?

- Не мога да преценя, защото навсякъде с аплодисменти я посрещат, навсякъде я знаят и навсякъде я искат - както в България, така и където сме били - в Южна Африка, в Португалия, Израел, Германия, Англия, Япония.

- Преди близо два месеца стана ясно, че след 36 години полет космическата сонда "Вояджър 1" с "Излел е Делю хайдутин" вече е напуснала Слънчевата система. Може ли да си представите докъде е стигнала тази космическа песен с вашия глас?

- Това е невероятна възможност да знам, поне аз, докъде ще стигне. Ако има други светове - може би и там.

- Още ли се занимавате със земеделие?

- Човек се ражда от земята и земята го прибира. Ако ние не си пазим земята, не сме хора. Отглеждам картофи, шарен боб, някой корен домат, подправчици - магданозче, копърче, от които човек има нужда.

- Казвали сте, че преди в почти всяка къща в Родопите се е пеело. А сега какви са ви впечатленията?

- Народът малко го даде на заден план, защото кризата всеки я усеща. Но по празници, въпреки немотията, народът се пробва поне духовно да се зареди. Така се чувстват живи хората. Планината облагородява хората, не са така злобни, дето се вика, а се обичат.

- Не се поколебахте и миналата, и тази година да участвате във финалната церемония "Чудесата на България". Страната ни е пълна с много паметници, останали от племена и народи, живели през нашите земи. Кои от тях най ви лежат на сърцето?

- Където имаме възможност, опитваме се да правим добро. Злото идва неочаквано, непредвидено. Затова е по-добре човек да прави добро и добро да го стига. Имаме си Шипка и други такива паметници и места, които само се нуждаят от поддръжка. Този народ си е дал живота, за да има живи хора сега. В Родопите не може да не отидеш до Рожен, до малката обсерватория, паметника на полк. Серафимов, който е защитил планината. През Карлово като минеш, Христо Ботев стои като скала. Заради такива хора трябва да навеждаме глави и да си пазим родината. Защото такива сега не виждам - да се нагърбят да си защитят родината.

- Какво ще пожелаете на младите хора?

- Да бъдат разумни, да си обичат родината. Ако не са те, ще си загубим родината, а е красива. Имаме си морета, полета, планини, красивия и умен народ. Нека са здрави и успешни, и то в нашата родина.

 

Народът ни е кахърен, трябва да вдигнем духа му

Николина Чакърдъкова, народна певица

- Г-жа Чакърдъкова, в смутните времена, в които живеем, има ли интерес у българина към корените му - и към фолклора, и към културно-историческото ни наследство?

- И има, и няма. Има интерес, ако съдим по това примерно, че на 11 декември ще имам концерт в зала 1 на НДК и за 20 дни се изкупи залата. Без кой знае каква реклама. Това показва, че българинът има корени, има интерес. Но трябва да има лидери и водачи и много хора да говорят и да показват красотата на българския фолклор. Убедена съм, че има интерес към корените ни, но някъде дълбоко в нас е заспало нещо и трябва да го събуждаме по всякакъв начин и да бълва красота, естетика - това, което ни дава фолклорът.

- Кои чудеса на България сте обиколили и от кои сте най-впечатлена?

- Почти всичко съм обиколила. Покрай работата и слава на Бога за таланта, който ми е дал, мога да обиколя страната си стотици пъти и съм я обикнала до дъното на душата си. Затова и станах патриот, не съм се родила такава. Познавам страната си, обикнах я, обикнах родината си. И едно от чудесата, което аз лично харесвам най-много, е Рилският манастир. Там може би е скрита вярата, духът за здрава ценностна система.

- Пеят ли повече хората в тези години на криза, в които живеем?

- Хората ни са кахърни, за съжаление. Народът ни е кахърен. Ако преди десет години са се случвали нещата много по-лесно на концерти да пеят, да танцуват, сега също се случват, но трябва два пъти повече енергия да даваш, за да успокоиш хората, за да ги предразположиш и да могат да забравят вчерашния ден и тревогите за утрешния. Така че имаме много работа за вършене, много хора имаме мисия, всекиму според възможностите, да вдигаме духом народа си, за да можем да имаме някакви победи и някакъв напредък. Сломен ли ни е духът като българи, като нация, много трудно ще се случат нещата. И за мен най-лошото, което се случи през последните години, десетилетия - едно или две, не знам дали е било политика, но смазват ни духовно, което не е добре. Времето е най-ценното нещо, което имаме в този живот. Трябва да се използва. Против съм този хаос и тази отрицателна вълна, която върви.

- Няма ли светлинка в тунела все пак?

- Има, веднага го казвам. Защото, ако нещо е заспало у нас, ние ще го събудим. Не трябва винаги да сме недоволните, защото най-ценното, което имаме, са здраве, сила, мир и любов. Трябва да се научим да обичаме повече.

- От какво се впечатляват повече вашите приятели от страната и чужбина - от фолклора или от културно-историческото ни наследство, или от комбинацията от двете?

- Знаете ли, това културно-историческо наследство, което имаме, е безценно. Много е богато, много е красиво. В една малка България, като една човешка длан, имаме толкова много чудеса. Всички заедно трябва да ги покажем и да викаме на целия свят с пълно гърло - вижте какво имаме. Защото те го нямат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай