Само във вестник СТАНДАРТ: Връщат в “Нотр Дам” трънения венец на Христос

На Велики петък реликвата се изнася за поклонение

Само във вестник СТАНДАРТ: Връщат в “Нотр Дам” трънения венец на Христос | StandartNews.com

При пожара на катедралата спасените произведения на изкуството бяха прехвърлени 
в Лувъра

На Велики петък реликвата се изнася за поклонение
 

Април 2019 г. Светът приковава очи и спира за миг, докато "Парижката Света Богородица", известна у нас като "Нотр Дам", се покрива с пламъци. Стотици хиляди хора, не само във Франция, но по целия свят наблюдават на живо и пред телевизионните екрани как една от емблемите на Франция, а и на цяла Европа гори.

Френските пожарникари обаче, водят битка с огъня и успяват да спасят немалка част от катедралата. 

Капеланът на парижкия противопожарен отряд Жан-Марк Фурние е обявен за герой заради участието му в спасяването на трънения венец на Христос от горящата "Нотр Дам". Говорейки пред репортери край катедралата, кметът на 15-и парижки район Филип Гужон тогава казва, че свещеникът е настоял да влезе в горящата сграда и е изиграл важна роля в спасяването на реликвата.

Произведенията на изкуството, евакуирани от катедралата "Нотр Дам", бяха прехвърлени в Лувъра. Преди това обаче, реликви като трънeния венец на Христос и туниката на френския крал от 13 век Луи бяха за кратко на съхранение в кметството.
Сега, пет години по-късно, възстановяването на "Нотр Дам" е към своя край. 

Така че, две са големите събития, които ще вълнуват Франция и света през тази година - Олимпийските игри в Париж през юли и август и отварянето на реставрираната катедрала "Нотр Дам". 

Една от най-важните реликви, съхранявани през годините в "Нотр Дам", е свещената корона, изработена от венеца от тръни, с който Иисус Христос е бил разпънат на кръста. Християните се молят пред нея вече 16 века. 

Но каква е историята?

Евангелията, които споменават за трънения венец, не казват какво се е случило с него след разпятието, възкресението и възнесението на Спасителя. Най-старото известно споменаване на трънения венец, вече почитан като свещена реликва, е направено от Св. Павлин Нолански, който пише около 409 г., че тръненият венец е починат от вярващите. Друг съвременник на тези събития Касиодор твърди за трънения венец и го споменава заедно с други реликви, които са били "славата" на Йерусалим. "Там, пише той, можем да видим трънения венец, който бе поставен върху главата на нашия Изкупител, за да могат всички тръни на света да бъдат събрани и прекършени". Свети Григорий Туронски също споменава за светинята около 530 г. и от откритите източници много от учените историци правят заключението, че свещената реликва е била почитана през първите векове след Възкресението на Спасителя. 

По-късно венецът бил преместен в Константинопол, тогавашната столица на империята. Историкът Франсоа дьо Мели предполага, че целият венец е бил транспортиран от Йерусалим в Константинопол около 1063 г. Той твърди още, че Византийският император Юстиниан дал част от венеца на св. Герман, епископ на Париж, която частица се съхранявала дълго време в катедралата "Св. Герман". 

В периода 798 - 802 г. императрица Ирина изпраща на Карл Велики няколко тръна от венеца, които той поставя за поклонение в Аехен.

След превземането на Константинопол през 1204 г. кръстоносците от четвъртия кръстоносен поход вземат много от светините, пазени в града, и ги пренасят на запад. Сред тях е и Христовият трънен венец, открит от царица Елена в Йерусалим и донесен от нея в Константинопол. През 1239 г. латинският император Балдуин тт де Куртене продава тази свята за християните реликва на френския крал Луи тХ. Сумата, платена за реликвата, за времето си е била зашеметяваща - 135 000 ливри. С толкова пари е можело да се купи половин кралство. Освен това френският крал отделил още 40 000 ливри за построяването на достоен храм за съхраняването на Трънения венец.

През 1239 г. светинята обикаля Франция. До наши дни са останали свидетелства за чудеса по време на пътуването на трънения венец. Кралят посрещнал светинята с голяма пищност.  Историческите свидетелства ни казват още, че когато венецът наближил Париж крал Луи и неговия брат го пренесли боси като всеки от тях бил облечен в проста туника. След като влезли в храма кралят пренесъл венеца до катедралата "Нотр Дам", където била поставена за поклонение за кратко време, а след това била пренесена в кралския параклис. 

Знаейки, че подобна светиня не подобава да стои в малък параклис, крал Луи IX нарежда изграждането на специален храм, който да се намира в близост до "Нотр Дам", известен като "Sainte-Chapelle". Той има петнадесет изящни витражи, които изобразяват 1113 сцени от Библията. Параклисът бил осветен през април 1248 г. Там Тръненият венец остава повече от 500 години, когато се случва Френската революция. Тогава е преместен в Националната библиотека, но през 1801 г. е върнат на Римокатолическата църква и е поставен в катедралата "Нотр Дам". За съхраняването на светинята е създаден специален съд, поръчан от Наполеон Бонапарт.

Всеки първи петък на месеца между 14 и 16 часа и целия ден на Велики Петък венецът се изнася за поклонение. Грижа за неговата охрана е поел католическият орден на рицарите на Светия Гроб. При изнасянето на реликвата имат право да присъстват и православни духовници.

Съществуват различни версии за вида на растението, използвано като материал за направата на венеца: Euphorbia milii, Ziziphus spina-christiq, акация. Във всеки случай то е подбрано заради своята бодливост и с намерението да се увеличат страданията на Спасителя. 

От февруари т.г. отново на върха на катедратала "Нотр Дам", се извисява новия й шпил, украсен със златен петел и кръст. Същия месец беше демонтирано скелето, обграждащо върха на катедралата, което отбеляза важен етап от съживяването на парижката забележителност. Златният петел в образа на феникс с пламтящи пера  символизира устойчивостта и обновлението.
Очаква се "Нотр Дам" да отвори отново през декември 2024 г.Тръненият венец на Христос ще бъде върнат отново в катедралата, като дотогава той е на съхранение параклиса "Св. Герман", кръстен на един от епископите на Париж.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай