Решителен ход от правителството, засяга шофьорите

Какво следва

Решителен ход от правителството, засяга шофьорите | StandartNews.com

Правителството полага неимоверни усилия да вкара камерите на тол системата да извършват контрол на пътното движение. Това са 300 стационарни точки на територията на страната. Това каза Тенчо Тенев – съветник на министър-председателя проф. Николай Денков в ресор "Пътна полиция", пътна безопасност, Охранителна полиция и Жандармерия“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

За да заработи тази система, са необходими софтуерни промени и сертифициране на камерите, а очакванията са това да се случи в рамките на 1-2 месеца, уточни Тенчо Тенев.  

Общинските камери за засичане на скоростта също могат да бъдат сертифицирани и използвани за контрол на движението, но за целта са необходими промени в Закона за движение по пътищата, за да се дадат права на общините да използват камерите за контролиране безопасността на движението на територията на градовете. Тези промени биха засилили контрола и превенцията, смята експертът.  

Той разказа, че през 2017 г. е била тествана немска цилиндрична камера с повече от 100 лазерни датчика за скорост на "Цариградско шосе“. Само за едно денонощие камерата е регистрирала 2400 нарушители. "Камерата струваше около 60 000 лева и щеше да се изплати само за едно денонощие. Но тъй като софтуерът й беше по-различен от нашите, я отказаха. Такива камери трябва да има и всичко ще бъде наред“, каза Тенчо Тенев.  

По думите му само за миналата година на територията на цялата страна са регистрирани 750 случая на пострадали при пътнотранспортни произшествия повече в сравнение с 2022 г. "Същото е и на територията на София – повече убити, повече ранени. Ръководството на МВР трябва да се замисли и да направи преценка и там, където има началници, които не могат да направят правилна разстановка на сили и средства в "Пътна полиция“, в ГД "Национална полиция“ и в СДВР, да се направят подходящи промени, за да се промени тази статистика“, заяви експертът по пътна безопасност.  

По дългите прави участъци в столицата, както и в цялата страна, шофирането с изключително висока скорост е ежедневие, отбеляза Тенчо Тенев. "На такива места трябва много по-често да има колеги с патрулни автомобили и с мобилни камери, които да засичат скоростта, да ги спират, да ги санкционират и да им прибират свидетелствата за правоуправление. Това е начинът да се справим с това бедствие.“  

Краш тестове нагледно показват какво се случва с пътуващите в автомобил при катастрофа със скорост 256 км/час, въпреки поставените колани и всички системи за безопасност. "Манекените просто ги няма – те са наврени някъде отдолу и колата е смачкана тотално“, даде пример експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
8 Коментара
Сашо
преди 3 месеца

Хора протести ще има до кога ще си мълчим.Кой за какво ги сложи и какво искат да ваведът е ясно.Контрол над всичко.

Откажи
Niki
преди 3 месеца

В голяма заблуда сте господа "специалисти " по пътна безопасност и организация на движението, ако наистина си мислите, че само превишаване на разрешената скорост, е причината за трагедиите на пътя през последните години. Мой съвет към всички вас, "специалисти " и съветници на властимащите , поразходете се по света , огледайте се като специалисти , кое и как е направено относно организацията на движението и се опитайте да убедите управляващите, че има много други, по-полезни неща които трябва да се направят, дори преди да се въведе този тотален контрол, към който се стремите

Откажи
Гост
преди 3 месеца

Вече сме под зоркото око всички ,и за всичко ,и заради само при мисълта ,че ни следят постоянно ,ще сме под стрес и дори да не превишаваме скоростта ,при този надзор ще правим повече нарушения.Нормално след като постоянно ще ни дишат във врата.Между другото ,както е написано в един от другите коментари ,нарушенията и инцидентите не са само заради превишаване на скоростта.Не случайно в Германия на местата с интензивен трафик ,са счели да поставят знаци със задължителна миним.скорост ,защото някои шофьори ,като карат като баби водят до големи опашки ,задръствания ,и изнервят доста други водачи ,и така това е предпоставка също за ПТП та.

Откажи
Стахо
преди 3 месеца

"Пътните експерти" не биха ли могли да мислят малко по-разчупено-напр. шофьори с 1-2г стаж и такива над 70г възраст да имат различни лимити поне за скорост? И че ако работят само ТОЛ камерите извън населените места градовете ще почнат да се ползват за писти; че мъж на 75г с 25г. ЖИГУЛИ може да кара с 90км/ч. в средна лента по магистрала,а мъж на 40г./да речем с АУДИ А8/ може да си позволи и 140-150км/ч в лява лента! Отделно пътни условия-дупки,неорязани храсти,ПЕШЕХОДЦИ ПО ПЪТНОТО ПЛАТНО-или те могат както им е удобно? Коли,които не би трябвало да минат преглед, тротинетки....?

Откажи
Здравко
преди 3 месеца

Искат да ни смачкат, това е, да вървим с наведени глави, послушни роби! Какво става, като всяка година глобите са по-високи и камерите все повече - ами ето: 750 загинали повече отколкото в предходната година - това е ефектът от "завишения контрол"! Интересува ги само да пълнят хазната с цената на нашите животи!

Откажи
Ivan Drenchev
преди 3 месеца

Едно не мога да разбера пътища нямаме а имаме КАТ... Имали в България един добре завършен, като в Германия или Нидерландия междуселски/междуградски, магистрален път? Какво правят тези навлеци с камери на места на които на ден я минат 30-40 коли, я не? И кой им разреши на такива идиоти да играят ролята на Господ? Той ли ще ме спаси ако ми е "писано" да се хвърля в канавката, понеже банката или ЧСИ ми е откраднал парите?!! И ако толкова ги е грижа тези идиоти, които си мислят, че ние сме такива, за нашата сигурност - защо нямаме магистрали от всеки областен град до другия, защо нямаме мостове, в Будапеща, в града, сигурно има поне 6-7, а ние между две държави имаме един допотопен, който е изплатен може би още 1956 година, но продължават да ни таксуват там и един до среда годен за автомобили мост/път. Трасето Варна -Бургас, може да се нарече всичко, но не и международен път - там спокойно можем най-малкото да си изпочупиш автомобила, ако не си заминал преди него при Свети Петър...

Откажи
Тони
преди 3 месеца

Слагайте камери и на всяка камера съкращавайте от персонала на полицията така ще се изплатят още по бързо камерите . Пък защо са ни полицаи след като има камери

Откажи
Дизела
преди 3 месеца

Фашисткото правителство оставка.Само такси и глоби за народа и милиарди за Усрайна.

Откажи