Рано е за еврото, не сме догонили средното ниво на ЕС

Рано е за еврото, не сме догонили средното ниво на ЕС | StandartNews.com

В моменат условията са много по-различни и съответно трябва да се направи оценка в наш интерес ли е

Еврокомисията планира въвеждането на еврото за всички страни членки на ЕС, включително и за България, съобщи британският вестник "Дейли експрес" в края на миналата седмица. Според изданието двигателят на идеята бил лично председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, а реализирането й се ускорявало заради
Brexit.

Как ще се отрази въвеждането на еврото на българската икономика и кога може да се случи това, Ангел Карадаков от "Стандарт" потърси мнението на експертите. 

Според премиера трябва да въведем единната валита възможно най-късно, така че очевидно има сериозно разминаване между двете виждания. От една страна - на Европейската комисия, а от друга страна - на нашите власти. Това се дължи на политически прилив за обединение на Европа, т.е. след като Великобритания изрази желанието си да напусне ЕС, се търсят мерки, механизми, лостове, така че да се демонстрира достатъчна консолидация на икономически, по-скоро политически блок. Позицията на Юнкер по-скоро се дължи на това.

От друга страна, нашата позиция трудно мога да кажа на какво се дължи, при положение, че една година искаме да влезем, след това една година не искаме, после пак искаме да влезем и т.н.
Разбирането е, че трябва да се постигне определено ниво на конвергенция със средното европейски ниво, за да може да няма много негативни ефекти от присъединяването към еврозоната. За съжаление на този етап не сме постигнали такова ниво на конвергенция, така че мисля, че не е най-добрата идея за присъединяване към еврозоната на този етап. Освен това виждаме, че ситуацията в еврозоната и като цяло правилата, които са свързани със задълженията и ангажиментите и ползите от членството, се сменят постоянно.

Ние, когато сме се присъединявали към Европейския съюз и сме поели ангажимент рано или късно да се присъединим към еврозоната, това става на фона на едни правила. В моменат условията са много по-различни и съответно трябва да се направи оценка в наш интерес ли е, не е ли и до какво ще доведе. Такива оценки обаче все още няма и на този етап не може да се каже добра идея ли или не е, но може със сигуронст да се каже, че това е политическо решение.

Политическо решение от гледна точка на това, че трябва да се вземе решение от страна нашите власти за такъв ход и второ, трябва да има достатъчна политическа подкрепа вътре в страните от еврозоната и от страна на ЕЦБ, за да можем да влезем в така наречената "чакалня", която е валутният механизъм.

И след това вече да се види колко време ще ни трябва да изпълним формалните критерии, т.е. присъединяването към еврозоната е двуетапен процес - първо влизаме в чакалнята и след това вече преминаваме към реалното присъединяване. Но в тази чакалня няма формални критерии, там е единствено политическо решение и такова все още няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай