Работещи бедни. Колко пари ни трябват на месец, за да вържем двата края

Синдикатите изчислиха за какво отива най-голямата част от доходите ни

Работещи бедни. Колко пари ни трябват на месец, за да вържем двата края | StandartNews.com

Каква сума трябва да изкарваме на месец, за да можем да покрием основните си нужди в България? Последните данни на синдикатите сочат, че средствата, необходими за 30 дни нормален живот без лишения, многократно надхвърлят дори увеличената минимална работна заплата.

Поне 1500 лева чисто трябва да изкарва сам човек в България, за да може да покрива най-базовите си нужди. Това сочат последните данни на КНСБ. “Ако имам едни 1500 лева, ще мога да се справя. Сега се лишавам от отопление и много други неща”, посочва пенсионерка.

От синдикатите уточняват и какво е разпределението на тези средства по пера.

„От тази стойност около 36% са необходими само за храна или пък за обществено хранене”, твърди Виолета Иванова, Институт за социални и синдикални изследвания към КНСБ, пред Нова тв.

Според синдикалистите, всеки, който получава нетна заплата под 1500 лева, автоматично попада в категория "работещи бедни".

„Ако гражданин не може да покрие базовите си нужди със заплатата, която получава, той влиза в категорията „работещи бедни”, категорична е Иванова.  

Ако пък домакинството е от двама души, то общите доходи трябва да са поне 2500 лева. Екип на Нова тв попита и обикновените хора колко пари биха им били достатъчни и за какво ги дават най-често. Отговорът беше, че заплатата трябва да е поне 2000 до 3000 лева, за да не се лишават от нищо, а голяма част от доходите им отивали основно за храна.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай