Протестът не се хвана на въдицата за блокажи

Хиляди са пред парламента, ще тръгнат по-късно към сградата на МС

Протестът не се хвана на въдицата за блокажи | StandartNews.com

 

Независимо от постоянните призиви на Отровното трио на умните и красиви за масово неподчинение, хората не се хванаха на въдицата и не блокираха сгради и пътища, а окупираха парламента. Единствено няколко актриси застанаха за фото пред сградата на съда в Царево, но бързо им доскуча и отидоха на плаж. Няколко човека пробваха да спрат метрото, но бързо избягаха.  Един от организаторитена протеста – Хаджигенов, не скри разочарованието си, че хората обичали да седят по креватите, вместо по площадите.

Иначе, пред сградата на Народното събрание продължават да се събират хиляди хора. Някои от тях са там от 7.00 часа сутринта, но полицейски кордон им попречи да спрат депутатите, дошли да обсъждат вота за недоверие. Отровното трио пробва да подмени скандирането: Мафията, вън! с Всички вън!   

Фрагменти от записите, за които се твърди, че са с гласа на премиера, бяха пуснати от протестиращите пред парламента докато тече демонстрацията.

Хората разказват пред камерите как ги е срам от управлението, че искат по-добър живот, че децата им отдавна са в чужбина, а внуците им не говорят български, че мафията е обхванала държавата. Те се дразнят и езкалтират при всеки коментар на властта, която се хвали от успехите си и се прави на учудена, че протеста не съществува. Мненията на депутати и министри, че се чака сериозен ремонт на кабинета предизвика недоволните в центъра на столицата да скандират мощно „Не искаме подмяна, искаме промяна“. За да подкрепят протеста, в София са пристигнали и плевенчани, очакват се и жители на Благоевград, Пазарджик и Етрополе. Българи ще протестират още в Калгари, Сидни и Маастрихт, съобщи БНР.

Полицейското присъствие е засилено, но обстановката е спокойна. Протестиращите са спрели движението по булевард „Цар Освободител“ пред сградата на Народното събрание. Трудно е преминаването в района.

Метрото в посока „Младост“ беше блокирано само за няколко минути около 14:30 ч., но отдавна е възстановено и работи по разписание, съобщи за „Хоризонт“ Стоян Братоев, началник на столичния метрополитен. Той допълни, че не е имало блокирани пътници в мотриси заради действията на протестиращите. Няма сериозни нарушения на обществения ред в София, съобщиха от столичната дирекция на вътрешните работи. Няма информация за блокирани административни сгради в София или кръстовища.

За пореден ден в центъра на София не са забелязани агитки или групи, които да търсят сблъсъци с полицията и ескалация на напрежението. От МВР призовават хората, участващи в днешните протести да спазват закона и да не нарушават обществения ред.

По-късно протестиращите пред Народното събрание ще се слеят с вечерния протест пред сградата на Министерския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай