Протестите навсякъде са белег за демокрация

Протестите навсякъде са белег за демокрация | StandartNews.com

Посланикът на Мароко, г-жа Латифа Aхарбаш, е завършила комуникации в Университета в Париж II във Франция и Висшия институт по журналистика в Мароко. Преди да пристигне в България през март тази година, тя е била зам.-министър на външните работи, както и директор на Националното радио и на Висшия институт за информация и комуникации. Тя е съавтор на две книги, посветени на ролята на жените в медиите и политиката.

- Ваше Превъзходителство, Арабската пролет засегна ли Мароко?

- Мароко беше много чувствителна по отношение на Арабската пролет, която е важен обрат в демократичното развитие на нашия регион, но не беше засегната. Защото ние притежаваме свое политическо развитие, което ни даде възможност още преди 15 г. да опознаем партийния плурализъм и участието на гражданското общество. Мароко подкрепя Арабската пролет в качеството му на процес на демократична промяна, без да се намесва във вътрешните работи на съответните държави. Надяваме се желанията на участниците в тези революции, които се борят за демокрация, справедливост и социален напредък, да бъдат осъществени и уважени.

- В Мароко през 2011 г. бе приета нова конституция. Какво по-точно предвижда тя?

- Новата конституция, приета с национален референдум през юли 2011 г., беше изготвена с участието на всички компоненти на обществото: политически партии, неправителствени организации, икономически участници, представители на младежта и др. Това е конституция, която признава активното гражданско участие на всички мароканци, като се абстрахира от религия, произход, пол и т.н. Ние не сме част от Арабската пролет, защото страната ни е политически стабилна. Ролята на национален обединител и гарант за национално единство, се поема от институцията на монархията.

- Доколко са уместни сравненията между протестите у нас и Арабската пролет?

- Не винаги е уместно да се правят сравнения. Тъй като всяка страна има свои особености. Но мисля, че не е нормално, да няма демонстрации или протести в една страна. Защото това е част от демократичното управление. В Мароко ние сме превъзмогнали това табу. Мисля, че и това, което се случва в България, е демократично явление.

- Посочихте като приоритети в работата ви като посланик прагматизма и динамиката. Какво точно означава това?

- Ние вече сме изградили доверие в двустранните ни отношения. Сега трябва да преминем към работа по конкретни проекти, които имат съществено влияние върху живота на нашите граждани: как да се създават заедно богатства чрез търговия, инвестиции, как по-добре да се разбираме чрез културен и образователен обмен и т.н.

- В кои области конкретно?

- Бих посочила като пример туризма. България има голям потенциал в тази област, Мароко е една от основните дестинации в света. 10 млн. туристи посещават годишно Мароко и се готвим през 2020 г.те да достигнат 20 милиона. Туризмът е средство за културно разбирателство. Ето защо бих желала повече българи да посещават Мароко в бъдеще.

- А как може да се постигне по-голяма динамика във взаимоотношенията?

- Трябва да увеличим двустранната търговия. За някои продукти, като фосфатите например, Мароко е основен вносител на българския пазар, но списъкът на нашия обмен е твърде малък. Готови сме да внасяме повече продукти в България и да направим най-добрите предложения за марокански продукти на българския пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай