Проф. Кантарджиев: Яжте туршия и кисело зеле срещу грип

Проф. Кантарджиев: Яжте туршия и кисело зеле срещу грип | StandartNews.com

София. Единственият начин, по който народът да се снабди през зимата с витамини, са туршиите и киселото зеле. Това заяви в сутрешния блок на Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той бе категоричен, че през този сезон трябва да приемаме витамин Д, за да произвеждаме антитела - по четири капки на ден, 10-20 дни.

„Грипът е много интересно заболяване и не може да се определи точно колко души ще се разболеят. Миналата година беше доказано, че ако четирима души се заразят, то само един ще боледува. Повече от 1 500 000 души не могат да се разболеят от грипа, останалите ще имат имунитет. Грипът е опасно заболяване, но не бива да се плашат хората", обясни той.
Тази година за цялата страна последната седмица имаме два пъти по-малко болни отколкото миналата година. „Паниката е много голяма, защото хората започнаха много да разбират от футбол и грип", каза шеговито експертът.

Новият вирус H3N2, който не е същият като във ваксиналния щам. „В нашата страна по-малко от 2% стават ваксина и няма значение дали ще се улучи щамът на грипната епидемия във ваксината. Ако нямат достатъчно имунитет, хората ще се разболяват", допълни той.

„Грипът е заболяване, което идва за часове. На първия - втория ден се появява и кашлица, болките в ставите и мускулите са доста силни", продължи проф. Кантарджиев.

Препоръчително е хората да използват маски за предпазване, посъветва експертът и изтъкна, че те трябва да се сменят през 2-3 часа. Добре е да се пази дистанция от един метър, да използваме антибактериални кърпички, да не ходим болни на работа, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай