Проф. Рачев каза очакваме ли 50 градуса

Това лято няма да е сред най-топлите в историята, изтъкна той

Проф. Рачев каза очакваме ли 50 градуса | StandartNews.com

В Турция ще има температури от порядъка на 50 градуса. Това може да стане и при нас, въпросът е да не е продължително, за да не се превърне в рекорд. При нас рекордът е 45 градуса в Пловдив преди 20 години - през 2000-а. Това каза климатологът проф. Георги Рачев в студиото на Euronews Bulgaria.

По думите му в четвъртък и в петък в Пловдив ще има температури до 40 градуса. На Златни пясъци температурите ще са около 33-35 през седмицата. В Русе също ще има затопляне, от сряда в Плевен температурите ще гонят 40 градуса.

Това лято няма да е сред най-топлите в историята. Миналото лято беше по-топло, тогава юни беше убийствено горещ, юли беше доста топъл, август беше в топ 3 по горещина през годините, а септември в топ 5", припомня климатологът.

Според него през следващите две седмици можем да излизаме само по джапанки. Очаква ни период на сухо, топло и в отделни дни на много горещо време. Сега е времето на жегите в северното полукълбо, когато слънцето е застанало високо. Най-топло ще бъде в района на Кувейт и Южен Ирак, посочи Рачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай