Председателят на партия МИР с отворено писмо заради паметника на Шипка

Симеон Славчев иска ясни отговори и документи за реставрацията на паметника на Шипка

Председателят на партия МИР с отворено писмо заради паметника на Шипка | StandartNews.com

Във връзка с изнесената от директора на Националния парк-музей "Шипка – Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов информация, че предстои реставрация на паметника Шипка, лидерът на партия МИР Симеон Славчев написа отворено писмо до него, до министъра на културата и до българските медии.

Ето какво написа в отвореното си писмо Симеон Славчев:

„Уважаеми г-н Кръстю Кръстев, министър на културата на Република България,

Уважаеми д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей "Шипка – Бузлуджа",

във връзка с изнесената от директора на Националния парк-музей "Шипка – Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов информация, че предстои реставрация на паметника Шипка, моля да дадете публичен отговор на следните въпроси:

1.     Кое налага точно сега реставрацията на паметника на Шипка?

2.     Има ли експертна оценка за състоянието на паметника на Шипка, от която ясно да личи, че той се нуждае от спешен ремонт и реставрация?

3.     Има ли изготвен проект за реставрацията на паметника на Шипка? Ако има кой, кога, на кого и с каква процедура го е възложил?

4.     Каква е прогнозната стойност на реставрацията на паметника на Шипка?

5.     Има ли вече обявена обществена поръчки за реставрацията на паметника на Шипка? Ако има, моля да публикувате на сайта на Министерството на културата пълната документация.

6.     Кога е планирано да започне реставрацията на паметника на Шипка и ще има ли свободен и безопасен достъп на граждани до паметника, докато вървят дейностите по реставрацията му?

7.     На 3-ти март 2024 година се навършват 146 години от Освобождението на България от турско робство, а основните чествания на Националния празник са именно пред паметника на връх Шипка. Моля да дадете ясен и категоричен отговор и гаранция, че заради дейности по реставрацията на паметника на Шипка няма да бъде ограничен свободният достъп на граждани до него за честванията на 3-ти март тази година.

 

Уважаеми г-н Кръстев,

Уважаеми д-р Ангелов,

всички въпроси, които Ви задавам в отвореното писмо до Вас и българските медии, дължите на българското общество.

Моля в най-кратко срокове да публикувате на сайта на Министерството на културата, както и чрез българските медии отговор на всички поставени от мен въпроси.

Паметникът на връх Шипка е издигнат с цел да увековечи подвига на всички герои, дали живота си за свободата на България и то точно на мястото, където са се провели решаващите за изхода от Руско-турската война и Освобождението на България боеве през лятото на 1877 г. Паметникът на връх Шипка е от изключителна обществена значимост не само защото неговото построяване е плод на съвместните усилия на архитекти, скулптори и целия признателен български народ, а и защото е един от най-значимите символите на България и битката ни за свободна и независима държава. Именно затова всяка дейност, свързана с паметника на Шипка, в това число и неговата реставрация, трябва да бъде широко обществено обсъдена, а българското общество да има пълната информация кога, защо и какво предстои да се направи и кой ще го направи и носи отговорността за това.

 

С уважение:

Симеон Славчев, председател на партия МИР

 

Гр. София, 07.01.2024 г

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай