Повече полицаи във влаковете след убийството в петък

Засилват мерките за сигурност в жп транспорта

Повече полицаи във влаковете след убийството в петък | StandartNews.com

Повече полицаи във влаковете, които се движат в ранните и късните часове на денонощието. Такива мерки ще се вземат след убийството във влака на гара "Вакарел", което постави на дневен ред темата за сигурността в обществения жп транспорт, предава НОВА тв. 

В петък по линията Истанбул - Пловдив - София 50-годишен мъж беше ранен смъртоносно след скандал с други пътници заради забележка. Бяха задържани двама души – брат и сестра от Ихтиман. 

„Преди влизането в сила на всеки нов график за движението на влаковете, регионалните ни структури подават информация за така наречените проблеми влакове. Ние ги подаваме съответно с писмо към жандармерията и те осигуряват патрул във вагоните”, заяви в ефира на „Здравей, България” началникът на отдел „Превозна дейност” Анатоли Атанасов. Той допълни, че в понеделник ще се проведе среща с жандармерията, на която се предвижда да се обсъди засилването полицейското присъствие по линията София-Пловдив.

„За последните 5-6 години имаме само един подобен случай. На 5 ноември имахме сходна ситуация. В бързия влак София-Бургас пътник бе ранен от друг возещ се”, каза Атанасов. 

Според него е важно при възникването на инцидент пътниците да уведомят персонала на влака, който е обучен и знае как да реагира. 

Пътуващи споделиха пред камерите на NOVA, че случаите на кавги и скандали във влаковете са чести. Те са категорични, че полицейското присъствие е задължително.

„Превозният персонал и тази година ще премине през обучение относно стандарта на поведение в критични ситуации. При конфликти хората могат да подадат сигнал на 112”, допълни още Атанасов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай