Пос­ла­ни­кът на Ма­ро­ко по­лу­чи злат­на звез­да

За­кия Ел Ми­да­уи бе от­ли­че­на за ук­реп­ва­не­то на двус­т­ран­ни­те от­но­ше­ния и по­пу­ля­ри­зи­ра­не­то на кул­ту­ра­та

Пос­ла­ни­кът на Ма­ро­ко по­лу­чи злат­на звез­да | StandartNews.com
  • Пи­са­те­ли и мъд­ре­ци от Крал­с­т­во­то и от Бъл­га­рия ще си сът­руд­ни­чат
  • За­кия Ел Ми­да­уи бе от­ли­че­на за ук­реп­ва­не­то на двус­т­ран­ни­те от­но­ше­ния и по­пу­ля­ри­зи­ра­не­то на кул­ту­ра­та

Злат­на звез­да по­лу­чи Ней­но пре­въз­хо­ди­тел­с­т­во г-жа За­кия Ел Ми­да­уи, пос­ла­ник на Крал­с­т­во Ма­ро­ко в Со­фия. Кул­тур­ни­ят тро­фей на 2020 го­ди­на се да­ва от Съ­ве­та на ма­ро­кан­с­ки­те же­ни по све­та вед­нъж го­диш­но. От­ли­чи­е­то бе при­съ­де­но за­ра­ди по­ло­же­ни­те от нея ог­ром­ни уси­лия за ук­реп­ва­не на двус­т­ран­ни­те от­но­ше­ния и за по­пу­ля­ри­зи­ра­не­то на ма­ро­кан­с­ка­та кул­ту­ра. То­ва ста­на по вре­ме на уни­кал­но дип­ло­ма­ти­чес­ко съ­би­тие, до­ма­кин на ко­е­то бе Со­фия. Бъл­гар­с­ка­та сто­ли­ца да­де

стар­та на кул­тур­ния дип­ло­ма­ти­чес­ки са­лон

на ма­ро­кан­с­ки­те же­ни по све­та. Те­ма­та на сре­ща в ре­зи­ден­ци­я­та на ма­ро­кан­с­кия пос­ла­ник бе "Же­ни­те, тях­на­та кул­тур­на и дип­ло­ма­ти­чес­ка ро­ля в по­пу­ля­ри­зи­ра­не­то на от­но­ше­ни­я­та меж­ду на­ро­ди­те и стра­ни­те".

Съ­би­ти­е­то бе ор­га­ни­зи­ра­но от Съ­ве­та на ма­ро­кан­ци­те же­ни по све­та в пар­т­ньор­с­т­во с по­сол­с­т­во­то на Крал­с­т­во Ма­ро­ко в Бъл­га­рия, Съ­ю­за на бъл­гар­с­ки­те пи­са­те­ли, сп. "Дип­ло­ма­ти­чес­ки спек­тър", "Асо­ци­а­ция "21-ви век - По­ка­жи тра­ди­ци­я­та", Съ­ве­та на ма­ро­кан­с­ка­та

об­щ­ност в чуж­би­на и фон­да­ция "Ха­сан II за ма­ро­кан­ци в чуж­би­на". Пи­лот­но­то из­да­ние на дип­ло­ма­ти­чес­кия про­ект се със­тоя под пат­ро­на­жа на Си­ме­он Сак­с­ко­бург­гот­с­ки и с под­к­ре­па­та на Асо­ци­а­ци­я­та на френ­с­ки­те учи­те­ли на Бъл­га­рия.

Пос­ла­ник За­кия Ел Ми­да­уи бе от­ли­че­на и от Съ­ю­за на бъл­гар­с­ки­те пи­са­те­ли ка­то бла­го­дар­ност за об­щу­ва­не­то с бъл­гар­с­ки­те ин­те­лек­ту­ал­ци и мъд­ре­ци, как­то и за ус­та­но­ве­ни­те връз­ки с ма­ро­кан­с­ки ав­то­ри и твор­ци.

Съ­ве­тът на ма­ро­кан­с­ки­те же­ни по све­та под­пи­са и

спо­ра­зу­ме­ние със Съ­ю­за на бъл­гар­с­ки­те пи­са­те­ли

в при­със­т­ви­е­то на бъл­гар­с­ки­те пи­са­те­ли и по­е­ти, ин­те­лек­ту­ал­ци, ху­дож­ни­ци, спор­тис­ти, как­то и на пос­ла­ни­ци­те на Ита­лия, Еги­пет, Ин­до­не­зия, Хър­ват­с­ка, Мол­до­ва, пред­с­та­ви­те­ли на по­сол­с­т­ва­та на Гер­ма­ния и Азер­байджан.

По вре­ме на це­ре­мо­ни­я­та по от­к­ри­ва­не­то, H. Пр. За­кия Ел Ми­да­уи, пос­ла­ник на Крал­с­т­во Ма­ро­ко в Бъл­га­рия, из­ра­зи зна­че­ни­е­то и цен­ност­та на та­зи ини­ци­а­ти­ва, ко­я­то има за цел да ук­ре­пи вза­и­мо­от­но­ше­ни­я­та и да съз­да­де прос­т­ран­с­т­во за пол­зот­вор­но сът­руд­ни­чес­т­во меж­ду ма­ро­кан­с­ки и бъл­гар­с­ки ин­те­лек­ту­ал­ци и мис­ли­те­ли.

Пос­ла­ник За­кия Ел Ми­да­уи из­ра­зи сво­я­та бла­го­дар­ност за по­лу­ча­ва­не­то на кул­тур­на­та звез­да. Тя и обя­ви стар­та на кул­тур­ния дип­ло­ма­ти­чес­ки са­лон от бъл­гар­с­ка­та сто­ли­ца и под­пис­ва­не­то на спо­ра­зу­ме­ние за пар­т­ньор­с­т­во меж­ду Съ­ве­та на ма­ро­кан­с­ки­те же­ни по све­та и Съ­ю­за на бъл­гар­с­ки­те пи­са­те­ли.

Кул­тур­ни­ят дип­ло­ма­ти­чес­ки са­лон е

мяс­то, ко­е­то поз­во­ля­ва да се опоз­на­ем

ние, ма­ро­кан­с­ки­те же­ни, ко­и­то сме мул­ти­дис­цип­ли­нар­ни и ком­пе­тен­т­ни чрез ди­рек­т­на сре­ща с чле­но­ве­те на Съ­ве­та на ма­ро­кан­с­ки­те же­ни по све­та, кой­то съ­би­ра ква­ли­фи­ци­ра­ни и ком­пе­тен­т­ни ма­ро­кан­с­ки же­ни по це­лия свят, ка­за пос­ла­ник За­кия Ел Ми­да­уи.

Кул­тур­ни­ят дип­ло­ма­ти­чес­ки са­лон от­ли­чи ев­ро­де­пу­та­та Ил­хан Кю­чюк, кой­то е доп­ри­не­съл за раз­ви­тие на ма­ро­кан­с­ко-бъл­гар­с­ки­те от­но­ше­ния. Приз по­лу­чи и д-р Ала­ед­дин За­уи, кой­то е по­чи­тан ка­то един от най-ком­пе­тен­т­ни­те ма­ро­кан­с­ки лич­нос­ти в Бъл­га­рия.

Са­ло­нът съ­що та­ка да­де въз­мож­ност да се на­у­чи по­ве­че за ма­ро­кан­с­ка­та кул­ту­ра. По­ка­за­ни бя­ха ма­ро­кан­с­ки мо­да каф­тан - кра­си­ва тра­ди­ци­он­на рок­ля, и ма­ро­кан­с­ка кух­ня. Съ­би­ти­е­то да­де въз­мож­ност да бъ­де пред­с­та­вен и бъл­гар­с­ки­ят фол­к­лор чрез из­пъл­не­ни­я­та на бъл­гар­с­ка­та тан­цо­ва гру­па "Со­хис­ти­чен Джи­во".

Кул­тур­ни­ят дип­ло­ма­ти­чес­ки са­лон има за цел да съз­да­де ди­а­лог и об­мен на доб­ри прак­ти­ки и пре­жи­вя­ва­ния, да ук­ре­пи от­но­ше­ни­я­та меж­ду Ма­ро­ко и дру­ги стра­ни, в ко­и­то Крал­с­т­во­то е пред­с­та­ве­но на дип­ло­ма­ти­чес­ко­то и кон­сул­с­ко ни­во.

Кул­тур­ни­ят дип­ло­ма­ти­чес­ки са­лон се пре­вър­на в пре­сеч­на точ­ка за

сре­ща меж­ду кул­ту­ра­та и дип­ло­ма­ци­я­та

в при­със­т­ви­е­то на пред­с­та­ви­те­ли от раз­лич­ни об­лас­ти. Той да­ва въз­мож­ност за съз­да­ва­не на пар­т­ньор­с­т­ва меж­ду Съ­ве­та на ма­ро­кан­с­ки­те же­ни в све­та и дру­ги бъл­гар­с­ки ин­с­ти­ту­ции.

Са­ло­нът под­чер­та ро­ля­та на же­ни­те във всич­ки об­лас­ти - кул­тур­на, на­уч­на, ико­но­ми­чес­ка и дип­ло­ма­ти­чес­ка. Съ­ве­тът на ма­ро­кан­с­ки­те же­ни по све­та из­б­ра Со­фия за пър­во­то си из­да­ние, за да по­че­те за­бе­ле­жи­тел­ни­те уси­лия пос­ла­ник За­кия Ел Ми­да­уи за ор­га­ни­зи­ра­не на по­ре­ди­ца

от дей­нос­ти за по­пу­ля­ри­зи­ра­не на ими­джа на Крал­с­т­во Ма­ро­ко във всич­ки не­го­ви ас­пек­ти - по­ли­ти­чес­ки, ико­но­ми­чес­ки, кул­тур­ни, ту­рис­ти­чес­ки, ху­до­жес­т­ве­ни, ис­то­ри­чес­ки и т. н. Съ­ве­тът ще ор­га­ни­зи­ра вто­ра­та се­сия на кул­тур­ния дип­ло­ма­ти­чес­ки са­лон в края на та­зи го­ди­на, в пар­т­ньор­с­т­во с по­сол­с­т­во­то на Крал­с­т­во Ма­ро­ко в Ин­дия и ка­тед­ра­та по араб­с­ки език в Дел­хи Уни­вер­си­тет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай