Ползваме македонски опит срещу бомбените заплахи в училищата

В РСМ са променени протоколите за действие в такива ситуации

Ползваме македонски опит срещу бомбените заплахи в училищата | StandartNews.com

Република Северна Македония още от октомври регистрира масово изпращане на мейли за бомбени заплахи до училища, до Централната банка и до детски градини. През февруари е имало 560 заплахи. Бомбените заплахи за март са сведени почти до нула, имало е само 9. Всички са еднотипни и сходни, като това, което се случва и в нашата страна, заяви пред БНТ Йордан Божилов, директор на Софийски форум за сигурност.

По думите му в РСМ са променени протоколите за действие в такива ситуации, начините на създаване и използване на служебни мейли, правят се обходи на училищата.

"Не при всички заплахи се затварят училищата. Работи се по различни версии, една от които е хибридни заплахи, свързани с Русия, но ще бъдат повдигнати обвинения и на няколко македонци, които са свързани с една от политическите партии в РСМ", допълни Йордан Божилов.

Според него е важно да се променят не само протоколите, трябва да има добра физическа сигурност, контрол на достъпа, обходи.

"Много трудно се доказва кои са извършителите. В Северна Македония е установено, че сървърите, от които са изпратени мейлите, са разположени в Русия и Иран", каза още Йордан Божилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай