Сряда,

Полиция и военни пазят черешите в кюстендилско

От: Редактори, сн. enovina.bg -
168
Полиция и военни пазят черешите в кюстендилско
A
A
A

Полиция, жандармерия и военна техника ще пазят черешите в кюстендилско от крадци по време на кампанията. Засилената охрана на градините през миналия сезон е дала резултати, отчитат от МВР. За целия сезон са направени само три кражби на малко количество череши, а извършителите са установени, преда БНТ.

И тази година термовизьори, кучета, денонощни патрули и камери ще пазят черешовите масиви от крадци. „През следващата седмица ще имаме придадени сили от дирекция "Жандармерия" и дирекция "Гранична полиция". Имаме патрули с високо проходима техника, които ще контролират черешовите масиви“, съобщи Боян Миленков - началник сектор "Охранителна полиция" към РУП-Кюстендил.

Ще бъдат разкрити временни контролно- пропускателни пунктове на пътищата, водещи към черешовите градини. „Изискват се документи за собственост на черешовия плод който се превозва, от кого е изкупен евентуално“, обясни полицейският началник.

Кампанията по изкупуване на череши започна, но върви слабо, защото при ранните сортове реколтата е унищожена над 80% заради дъждовете. Стопаните не са доволни и от ниската изкупна цена.

Владимир Пуров, производител: „На 60 ст. това е подигравка, в магазина са по 4-5 лв. тука 60 ст., не става. Почти всяка година е на загуба, сега времето ще разсипе всичко, ще се скапе.“

Вергиния Панайотова - производител: „Никаква изгода, просто те не могат да си покрият пръскането, изораването, фрезоването.“

Стопаните твърдят, че и при късните череши, които са много по-едри и сладки, цената отново ще бъде ниска и печалбата ще отива в прекупвачите.

Проблемът с цената е от години и може да бъде решен само, ако се направи сдружение на местните черешопроизводители и така се намери по-добър пазар.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички