По-добре за нацията е Левски да остане икона

По-добре за нацията е Левски да остане икона | StandartNews.com

Родственикът на Апостола Стефан Караиванов представи в Добрич по покана на Регионалния исторически музей книга, издадена от наследниците на Васил Караиванов. Той е сред най-близките съратници на Левски и негов първи братовчед. Творбата "Васил Левски - по спомени на Васил Караиванов, първи братовчед на Левски" е изцяло документална и съдържа и множество писма и документи. Тя е дело на Петър Караиванов - чичо на Стефан Караиванов.

- Каква е вашата родствена връзка с Васил Левски и автора на книгата Петър Караиванов?
- Моят прапрадядо Генчо Караиванов и майката на Левски - Гина Караиванова, са брат и сестра. Съответно техните деца - Васил Караиванов и Васил Левски, са първи братовчеди. Караиванов освен близък съратник на Левски е и касиер на Карловския революционен комитет. Той е първият кмет на Карлово, и то първият демократично избран кмет в България след Освобождението. Съдържател е на Караивановия хан в Карлово, където Левски често отсяда. Там е правил своите сбирки на своя комитет, посрещал е свои приятели и другари и е намирал убежище. Книгата е написана от неговия син Петър Караиванов -

по спомени на баща му, които започва от малък да записва

както и от документи и архиви.
Васил Караиванов има трима синове - Георги е най-големият, Стефан, който е мой дядо и аз съм кръстен на него, и Петър - който пише книгата. Стефан Караиванов е бил депутат и е убит от Народния съд, когато е бил едва на 39. Това, че е бил родственик на Левски, не го е спасило от новата комунистическа власт.
- Левски е икона в българската история и същевременно е личност, която е будила много спорове и противоречия. Защо е така?
- Може би поради факта, че всеки се опитва да се доближи до Левски и да го ползва като свое знаме, като свое верую. Затова се стига до опити да се преиначат някои негови дела или думи. Веднъж се опитваме да го изкараме обикновен човек, друг път - светиня. Моето лично желание е той да си остане светиня за българския народ.
- Не мога да не попитам имало ли е жена до Левски, защото това е една от спекулациите?
- Нямаме данни в семейството, но личното ми мнение е, че това е съвсем нормално.
- Как ще коментирате информацията, че според архив на Найден Геров Русия е можела да спаси Дякона от бесилото, но не го е направила?
- Моето лично мнение е, че той не е искал да бъде спасен. Искал е да стане жертва за народа си,

за да послужи смъртта му като камбана за българите и Европа

И така и става де факто. След неговата смърт и Априлското въстание е известен отзвукът в Европа, който доведе и до Освобождението.
- Голям ли е архивът на фамилията?
- Всъщност ние не знаем в момента колко е голям. Петър Караиванов живееше в София в апартамент на Орлов мост. В дома му имаше една уникална библиотека - с архивни документи, писма, аз съм ходил и я помня. След смъртта му негов съсед се самонастани в апартамента му, при което завзе и архива. Ние водихме две-три дела срещу този човек, но без полза. Решението на съда беше, че архивът остава при този човек на отговорно пазене.
После разбрахме, че е изнасял някъде с чували документи и ги е занесъл бог знае къде. Аз се надявам да са предадени на човек - историк, който да може да ги ползва. От една година насам говоря за този архив, но никой още не е се е свързал с нас. Аз смятам скоро да се върна там, където живееше чичо ми, и да разпитам какво става, да проверя кой живее там в днешни дни и да видя дали не можем да спасим нещо от това, което сме загубили.
- Новият филм "Дякон Левски" на Максим Генчев предизвика много спорове. Вашето мнение за лентата?
- Не съм гледал още филма и затова нямам право да го коментирам. Но моето мнение няма да е меродавно, ще е малко субективно, като родственик. За мен е спорен моментът дали Левски да е показван в човешки образ или като една икона. Аз смятам, че, той

не бива да бъде развенчан и да си остане такъв мит

във времето. Може би, така ще е по-добре за нас като нация да съхраним този идеологизиран образ на Левски, за да бъде нашият пример в живота.
- Знаят ли потомците на Дякона къде е гробът му?
- Не. Според мен, е някъде близко до мястото, където е обесен, тъй като не ми се вярва тялото му да е било пренасяно на дълги разстояния. Лично ние, имам предвид фамилията, нямаме данни и знаем за това общоприетата и известна история.
- Наскоро една от последните теории е, че Левски е бил обесен там, където е днес катедралата "Александър Невски", защото там е имало турски гарнизон и по традиция в гарнизоните е имало издигнати бесила. Какво мислите за тази теза?
- В семейния архив, с който разполагаме, нямаме данни за това и мисля, че е бил обесен там, където днес е паметникът в София.
- Как се живее, когато носиш гена на Левски?
- Това е една отговорност.

Много хора те гледат под лупа - какво правиш, как се държиш

Това е една голяма отговорност, която трябва да се носи присърце.
- Събират ли се днес потомците от рода на Левски?
- Рядко се събираме. Има родственици в Карлово, в София. Преди правехме такива събирания, но ние по принцип не се познаваме толкова добре. Аз лично съм написал отзад в книгата моя номер на телефона - така всеки, който има желание и му е интересно, може да се обади.
- А с какво се занимавате ?
- Работя в частния бизнес, но в последната една година се занимавам основно с книгата, тъй като идеята ни е повече хора да могат да се докоснат до данните и фактите, защото те са от първа ръка, от човек, който наистина е бил до Васил Левски през цялото време, когато той е бил в Карлово.
- Има ли място днес за Левски?
- Винаги има място за един Левски, особено днес, като виждаме на какъв хал е държавата. Въпросът е, че няма такъв човек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай