По-добре късна чистка от инат

По-добре късна чистка от инат | StandartNews.com

Слизането от върха на Искра Фидосова показа, че оставките на маститите ни политици у нас се радват на единодушно одобрение. Явно по-често управниците ни трябва да правят това обединяващо и освежаващо нацията упражнение.
Моторът на Монтанската правна школа избра най-точния момент да отшуми - ден след разразилия се скандал с шефа на Комисията за конфликт на интереси. В записките на Филип Златанов инициалите И.Ф. често се повтарят, което навежда на мисълта, че органът е маскарил по нейни указания външните и вътрешните врагове на ГЕРБ. Както се казва, подозрителното гражданство си състави "обосновано предположение", че комисията, създадена под диктовката на Фидосова, е използвана като машина за компрометиране и мачкане на конкуренцията. У мнозина от потърпевшите от решенията на Златанов възникна въпросът: ако тази сравнително безобидна институция без особени правомощия е използвана за шантаж и изнудване, то за какви цели са били

употребявани далеч по-мощните репресивни органи?

Преди да се оттегли в нотариалното си пристанище, не е зле прокуратурата да потърси мнението на Искра Фидосова и по други нейни афери, както и да провери цялостната й дейност, след като тя вече не може да им се изплъзне поради липса на имунитет. По този начин ще бъдат изчистени съмненията за поголовно кадруване, натиск над фирми и различни бизнес схеми, за които се шушука в целия Северозапад. Крайно време е политиците да разберат, че оставката не е индулгенция и не може да се продължава по курса на всеобщата омерта на елита.
От друга страна, ГЕРБ показа верен инстинкт как да отговори на новите потребности на гражданското общество. Когато улицата е настръхнала срещу неадекватните назначения на новото управление, партията на Бойко Борисов осъзнава, че оттук нататък прошка няма да има за никого. И че разбуненото гражданство, което е господар на социалните мрежи, публичните архиви и на огромна част от чувствителната информация, няма да търпи на власт да се слагат хора с петънца в биографията, камо ли такива

с огромни лекета и затънали в кал кадри

От опита на ГЕРБ трябва да се поучат и днешните управляващи, които със зъби и нокти защитават нелепи назначения, без да обръщат внимание на бурята под прозорците им. Времето ще покаже дали са верни апокалиптичните прогнози, че България е влязла в циклична политическа криза, която ще доведе до поредица от избори и управления, свалени чрез улични протести.

В крайна сметка решението ще дойде тогава, когато се пречисти елитът до крак и на власт да дойдат хора с безупречни реномета, готови да управляват в условия на кристална прозрачност и да вземат експертни решения в интерес на обществото чрез широки обсъждания. За да излезем от порочния кръг, обаче десетки изхабени и компрометирани играчи трябва да поемат пътя на Фидосова. Нейното отстраняване, както и това на изгубилите престиж бивши министри като Симеон Дянков пък ще дадат шанс и за известно възраждане на доверието към ГЕРБ.
Като цяло най-мразените представители на провалената политическа класа имат избор да си тръгнат доброволно или по принуда. Партиите трябва да скъсат оковите на задкулисните кръгове при същите условия. При по-трудния вариант се очертават избори до дупка и #ДАНСwithme всяко лято.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай