Четвъртък,

Почитаме Свети апостол Карп

От: Мартина Суботинова -
Почитаме Свети апостол Карп
A
A
A

На 26 май Светата ни църква почита паметта на Свети апостол Карп и на Свети мъченик Георги Софийски Най-нови.

Свети Карп се числи към 70-те апостоли на Иисуса Христа. Той бил сътрудник на апостол Павел. Той пише във второто си послание до своя ученик Тимотей: "Когато дойдеш, донеси фелона, който оставих в Троада при Карпа и книгите, особено кожените" (2 Тим. 4:13).

За Свети Карп се знае, че отнасял посланията на апостол Павел до тяхното предназначение, както споменава самият апостол. Карп бил епископ в македонския град Бер(днес Верея) в Гърция и ревностно се грижел за разпространение на Христовата вяра. Проповядвал Евангелието и на остров Крит, където приел в къщата си свети Дионисий Ареопагит. Този апостолски мъж свидетелствува за свети апостол Карп, че бил човек с необикновено дълбок ум, кротост и незлобивост, че във видение му се явил Сам Господ Иисус със Своите ангели и че никога не извършвал света литургия, без да получи предварително небесно видение.

Свети апостол Карп претърпял много страдания за Христовото име и най-после бил убит от враждебно настроени срещу християнската вяра евреи.

Свети Георги Софийски Най-нови се родил в София около 1510 г. в семейството на възрастни, но благородни родители - Иван и Мария и получил добро за времето си образование. За съжаление, когато станал на 25 години, загубил баща си. Бил снажен и красив младеж, затова турците се опитали да го привлекат към своята вяра. Обаче Георги не се поддал на ласкателствата им и достойно защитавал бащината си вяра. Тогава го изправили пред съда и го обвинили в поругателство на мюсюлманската вяра и закони. Първоначално съдията също се опитал да го приласкае, но когато не успял, заповядал да го изтезават безмилостно. Окован във вериги, прекарал доста дни в тъмнината в пост и молитва. Когато пак отказал да приеме исляма, бил нечовешки измъчван от палачите си - режели с нож месата му и горели раните със свещи. След това бил осъден на смърт чрез обесване. Преди да го обесят, на 26 май 1534 г., той се помолил и веднага предал Богу дух. Палачите обесили мъртвото вече тяло, което висяло на бесилката цели три дни. През това време майка му стоически се молела до трупа на обичния си син и починала след 40 дни. Презвитерът на софийския катедрален храм измолил с голям откуп тялото на мъченика и набързо го погребали в църквата „Свети Георги" ( Ротондата). Мнозина получили изцеление от мощите му, но за съжаление днес те са в неизвестност.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички