Пловдив става център на високите технологии

Тотев разясни предимствата на Пловдив пред инвеститори на аутсорсинг форум

Пловдив става център на високите технологии | StandartNews.com

Министерството на отбраната отстъпва терен на общината
На Гладно поле може да изникнат и небостъргачи

2014 година бе знакова за втория голям български град Пловдив. Освен че спечели домакинството за Европейска столица на културата през 2019 година, градът на тепетата постигна много и по отношение на бизнес имиджа си. Като равносметка в края на година кметът инж. Иван Тотев подчерта оптимизма си за бъдещето на Пловдив. "Смятам, че ние обърнахме тренда, и от деградацията, която вървеше години наред, тръгнахме нагоре", коментира градоначалникът. Оптимизмът му се подхранва и от добрата новина, която Пловдив отдавна чака. След разговор на Тотев и областния управител Розалин Петков с министъра на отбраната Николай Ненчев стана ясно, че МО дава на града 70 декара в района на Гладно поле - терен, определен в Общия устройствен план от 2007 година за зона с потенциал за икономическо развитие.

За Гладно поле вече имаме реални инвестиционни намерения, а според авторите на Общия устройствен план /ОУП/ на града на този терен могат да бъдат реализирани проекти за 1,2 милиарда, обясни Иван Тотев. Той припомни, че желанието на пловдивската общественост още от 2007 г. е тук да бъде изграден втори Сити център. В момента районът на Гладно поле е 450 декара военни имоти, като 100 - 120 декара са с отпаднала необходимост. Това означава, че МО може да се разпореди с тях - да ги продаде, да ги подари или каквото пожелае със заповед на министъра на отбраната.

Теренът е в полезрението на общината като възможност за превръщане на града в център на високите технологии. Затова Пловдив ще се стреми да придобие всичките тези декари и да не допусне Гладно поле да бъде разпродадено на парче, което изцяло ще влезе в конфликт с ОУП и интегрираните планове за възстановяване и развитие от 2012 г. Мястото е прекрасно като разположение и комуникативност, обясни Тотев, който вече си е поставил и задачата районът да бъдат приобщен към общинската собственост и по този начин да се запази концепцията, която общината има за зоната.

Предвижданията там са за площади, широки улици, една или две артерии, които ще пресичат пространството, една плавна връзка към парк "Лаута" и модерни офис сгради. Тъй като зоната е много голяма, позволява и високо застрояване, а това автоматино означава, че тук могат да се бъдат издигнати и небостъргачи по 30 етажа. Предназначението на сградите ще е за офиси и производства, които са възможни в подобни билдинги, като проектиране на платки, предприятия по роботика, високо технологични производства. Потенциалът на Пловдив през последните две-три години в сферата на развитие на високите технологии е открит от големите - вече имаме над 30 позиционирани в Пловдов компании, имаме 2500 души, заети в сектора на високите технологии, похвали се с успехите на града в областа на аутсорсинга кметът Иван Тотев. Той има уверение от МО, че градът ще получи първоначално 70 декара от имотите в Гладно поле. "Това, което наскоро се разбрахме с министерството, е за тези декари, които са с отпаднало предназначение в района на 110-ти полк. Ние от своя страна поехме ангажимен да заложим в бюджета на общината за 2015 г. един милион лева, за да изпълним ангажиментите си към военните и да изградим път и транспортен портал. Ангажиментът е за инвестиция от страна на общината в размер на 1,5 милиона, поет още през 2007 година. В нашия мандат сме извършили строителство в района за 600 000 лева, а следващата година изцяло ще изпълним финансовия си ангажимен по договора. Надяваме се да имаме отсреща жеста, който се утвърждава с решение на Министерски съвет", обясни кметът. След като общината изпълни своята част от договора, ще получи още около 35 декара. За всичките придобити 100 декара в Гладно поле ще стартира процес по изготвяне на подробни планове за имотите, които ще бъдат част от големия подробен план за целия парцел от 450 декара. Община Пловдив възнамерава да го придобие.

"Заявили сме нашето намерение, че в рамките на следващите 20 години военните поделения, които се намират на терена, да бъдат пребазирани от Пловдив. Според данни на Министреството на отбраната пребазирането ще струва на републиканския бюджет около 60-65 милиона лева. Сумата е голяма, но не и с оглед на градското развитие. Затова съм твърдо убеден, че през следващите 15-20 години парите ще бъдат осигурени", смята градоначалникът. Според него парите, които ще се инвестират в бъдещите проекти в Гладно поле, ще дойдат от частни фирми, от общината и от ЕС. Пътят, който ще извървим, няма да е кратък, но пък е много важен за града и ние сме много твърди в намеренията си, заяви още кметът на Пловдив.

Градът инвестира в бизнес каталог

"Всяка година инвестираме в каталог и на практика сме единствената община, която прави свое проучване с помощта на "Индъстри Уоч" вече трета година поред". Така кметът Иван тотев обяснява успехите в привличането на бизнеса. В каталога се представят условията за бизнес и трудова сила в Пловдив, прави се и профил на града за потенциалните инвеститори. Проучването, за каквото много компании плащат на консултанти по 20-30 хиляди евро, се предоставя на компаниите напълно безплатно. Дори е качено и в интернет. До това се стигнало след като при кмета Тотев идвали представители на големи компании, стъпили в София, но без никаква информация за другите региони. За тях останалата част на България била пълна мъгла. Регионална шефка на световна компания дори се изненадала от потенциала на града, когато дошла на място. Дамата имала информация, че Пловдив е умиращо място, младите хора ги няма, а населението е застаряващо. След участие в аутсорсинг форума, който се проведе в Пловдив през октомври, дамата мениджър заявила, че представата й за Пловдив се е преобърнала. "И сега търсим 2000 кв. м РЗП за тази фирма", обясни кметът. Всички инициативи на общината в момента са насочени към това градът да светне на картата на България като добро място за инвеститорите. След аутсорсинг форума всяка седмица при кмета идват представители на големи фирми, чиито намерения са да изнесат бизнеса си извън столицата и са харесали Пловдив. В момента в града се реализират четири проекта на офис сгради, които могат да поемат тези компании - за 12 000 кв. м на "Галакси Инвестмънт Груп" на "Пещерско шосе", за 6500 кв.м в хотел "Империал", седеметажен проект на "Кукленско шосе" и още един до хотел "SPS".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай