Морето се обръща. Как да се предпазим от мъртвака?

Спасители призовават плажуващи да бъдат внимателни

Морето се обръща. Как да се предпазим от мъртвака? | StandartNews.com

Днес  почитаме паметта на свети пророк Илия. На Илинден всички на плажа трябва да бъдат особено внимателни, когато влизат в морето. Според народните вярвания днес то взема жертви като курбан за Свети Илия.

В момента ситуацията на плажа във Варна е спокойна. Не са регистрирани инциденти.

Макар твърденията, че морето на Илинден взема жертви да са само народни вярвания, днес спасителите са особено бдителни. 

Георги Есов вече 18 години е старши спасител на варненския плаж, а общо край морето е изкарал над 30 години. Опитът му го кара да вярва в народните поверия.

След Илинден морето постепенно започва да се обръща и в началото на август се образува т. нар. мъртво вълнение. При попадането в него излизането на брега става много трудно.

„На първо място не трябва да се паникьосва човек. Винаги има решение как да излезе. И то е един коридор, трябва да види къде течението дърпа навътре и да излезе диагонално на този коридор. Десетина метра да плува встрани“, обяснява Добрин Добрев.

Оттук-нататък все по-често морето е бурно и по плажовете започва да се издига червен флаг, при който къпането е забранено. Тогава настъпват и проблемите за спасителите.

„Не ни слушат. Единственото ни оръжие е една свирка, с която нито може да глобяваме, нито можем да наказваме по какъвто и да е начин“, обяснява спасителят.

Съветите на спасителите са хората внимателно да следят указанията им и да не влизат в морето след употребата на алкохол или обилно количество храна, съобщи btvnovinite.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай