Плащат за ремонти на стари сгради в София

Общината ще подпомага собственици, които не могат да започнат реставрация и ремонт

Плащат за ремонти на стари сгради в София | StandartNews.com

Общинската пилотна програма "Културно наследство" ще подпомага собственици, които имат затруднения да започнат консервация, реставрация и ремонт на сгради със статут "местно значение". Това съобщи за БНР заместник-кметът по културата и образованието д-р Тодор Чобанов. За тази година пилотната програма е обезпечена с 300 хиляди лева, а според резултатите ще се подготви и проекта за 2020 година.

По цял свят е обичайна практика местните власти да предлагат различни форми на подкрепа, уточни той. "Идеята е да се финансира проектирането на проекти, както за основен ремонт, така и само за фасадни работи, чрез който проект да могат собствениците вече много по-лесно и бързо да кандидатстват, да намерят възможности  за финансиране на самите дейности", коментира Чобанов. Той смята, че през подобни европейски практики могат да бъдат спасени знакови сгради.

Около 5 процента от сградите с индивидуален статут имат сериозни проблеми, сочи анализът на Столичната община. Това са около 40 сгради. "Идеята е да се подпомогне търсенето на средства от страна на самите собственици, които имат възможност да потърсят както чрез грантово финансиране, така и чрез заем, но това което ги спъва и спира още на първата стъпка, е именно архитектурният  проект. Той също е много сериозна инвестиция, тъй като цените за този вид проектиране са по-високи от средните пазарни цени, защото това е специализирана работа. Тук на собствениците ще се спестяват суми от порядъка на 50-70 хиляди лева, което въобще не са малки суми и са напълно съпоставими, да кажем, с един фасаден ремонт."

Малина Едрева, председател на постоянната комисия по култура в Столичния общински съвет, поясни, че ако собствениците не изпълнят вече подкрепен с публични средства проект, ще се стига до ипотекиране.

"Много от тези случаи, които тревожат обществото, са свързани с лица, които категорично не желаят да изпълнят своите задължения като собственици на сгради с особен статут", изтъкна още Тодор Чобанов, според когото трябва да се разшири пакетът от стимули за добросъвестните собственици.

Мариана Мелнишка и Александър Геров са автори на изследване за къщите със специален статут в цялата страна. Информацията от тяхното изследване е събрана в двутомник - "Къщите говорят" и "Къщите още говорят". В цялата страна подобни къщи със специален статут са 660, те са в около 24 града, разказа Мариана Мелнишка.

"В София е прекрасно, всички се грижим за това. Протестите доведоха до този наистина много хубав резултат, европейски резултат. Но в по-малките общини, много често сме питали, с оскъдните средства на някои ентусиаст в общински съвет или кмет, тук-там се прави по нещо. Имам предвид Велико Търново, Плевен, в Лом добре се справят, Шумен също така. Те имат невероятни архитектурни обекти, защото тези архитекти, които са правили София, които са правили Русе след Освобождението, те са строили в градове като Плевен, Шумен. За Плевен има архитект, докаран физически от Австрия да построи дворец на плевенски търговец. Този дворец в момента зее с избити "очи" и отворени "уста".

Собствениците ги има, но те не могат да го поддържат, живеят в една малка къщичка в двора", коментира още Мелнишка. Според нея за сградите в столицата шансът е по-голям, защото подобни сгради могат да се превърнат в пространства за изкуство. "Но в градове, където няма такова потребление на изкуството, хората са по-скоро песимистични."

На финалната права е създаването на Общински културен институт "Топлоцентрала". Подготовката на проекта тече от 2013 година, когато София се готви да кандидатства за Европейска столица на културата. Работи се много динамично с вече учредената Асоциация "Топлоцентрала", обясни Малина Едрева. "Това е една широка гражданска енергия, която идва от независимия сектор, от нашите творци и институциите", разказа тя.

Става дума за изоставено пространство в Южен парк 2 - топлоцентралата, която някога е захранвала НДК.

„Първите три милиона лева гласуваме този четвъртък на Столичен общински съвет. Общата сума е 5 милиона и половина, т.е. разликата отива за оборудването. Днес влиза докладът, с който предлагаме на Столичния общински съвет да учреди нов общински културен институт, уточни Едрева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай