Петрол и паунд са герои на седмицата

Петрол и паунд са герои на седмицата | StandartNews.com

Пазарите чакат решенията на ЕЦБ и ФЕД и спекулациите около тях

Черното злато поскъпва, евентуален "Brexit" срива стерлинга

Последната седмица на месец февруари стартира с ръстове за фондовите борси, продължавайки позитивния тренд на пазарите от предходната седмица. Очаквано, имайки предвид положителната корелация между петрола и борсовите нива в последно време, доброто представяне на акциите беше подкрепено и от повишение на цената на петрола. Черното злато отново бе във фокуса на вниманието на инвеститорите, след като в началото на седмицата се появиха спекулации за потенциално съкращаване на производството от страна на някои от членовете на ОПЕК и Русия, които изстреляха цената на петрола нагоре. Впоследствие такава възможност бе отхвърлена от Саудитска Арабия, но се появи информация за нова среща между четири от най-големите производители в средата на март. В крайна сметка американският лек суров петрол нарасна с над 10% до около 33 долара за барел, а сортът Брент поскъпна с 6% до 35 долара за барел.

На Уолстрийт бенчмарк индексите S&P 500 и Dow Jones Industrial Average, както и технологичният Nasdaq 100, записаха седмични повишения между 1% и 2%. Подобно представяне имаха и европейските индекси, а също така и японският Nikkei 225.

Китайската фондова борса завърши седмицата на червено, след като в четвъртък акциите в Шанхай записаха най-големия си дневен спад от един месец насам - 6%, но това не оказа особено влияние на останалите големи борси, което е добра новина, имайки предвид, че сривовете в Китай през януари предизвикаха разпродажби по целия свят.

На Стария континент широко обсъждана тема бе насроченият референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз през месец юни. Страстите се разгорещиха, след като кметът на Лондон Борис Джонсън се обяви "За" напускането на ЕС, което увеличава шансовете това да се случи, а също така представлява и предизвикателство за лидерската позиция в партията на консерваторите към премиера Дейвид Камерън, който е на противоположната позиция по въпроса. Най-потърпевш от страховете за излизането на Великобритания от ЕС бе британският паунд, който в понеделник записа най-големия си дневен спад спрямо щатския долар от повече от година насам и най-голямата си седмична загуба от 2010 година насам. Опасенията са, че евентуален Брексит ("Brexit") ще застраши чуждестранните инвестиции на Острова, които са необходими за балансирането на дефицита по текущата сметка на страната, който е един от най-големите сред развитите държави - 5%. Друг потенциален негатив за стерлинга е възможността за забавяне на повишаването на лихвените проценти от страна на Централната банка на Великобритания (Bank of England). В крайна сметка за седмицата лирата изтри 3.6% от стойността си спрямо долара, 2% спрямо еврото и 2.5% спрямо йената, а тази тема ще продължи да бъде фактор за паунда, както и за европейските акции, и през предстоящите месеци до провеждането на референдума на 23 юни.

През следващите няколко седмици на дневен ред отново ще излязат централните банки и спекулациите около техните решения. Срещата по паричната политика на Европейската централна банка ще бъде на 10 март, а тази на Федералния резерв на САЩ - на 15 и 16 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай