Петльовден е. Какво не пипат жените

По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди

Петльовден е. Какво не пипат жените | StandartNews.com

По стара българска традиция на 2 февруари в различни краище на страната се отбелязва Петльовден – Денят на мъжката рожба. Историята на празника се корени по време на турското робство, когато поробителите минавали да взимат български момчета за еничари. От която къща вземали момче, те поставяли кървав знак на портата. Според легендата, за да не даде момчето си за еничар, българска майка заклала петел и с кръвта му белязала външните врати на дома си, за да се заблудят поробителите.

ВИЖ ОЩЕ: Честваме велик християнски празник - Сретение Господне

И наистина, щом те видели кръвта на вратата, подминали къщата, убедени, че детето вече е взето. В чест на петела празникът е наречен от народа Петльовден.

Според традицията днес жертвената птица се заколва на прага, а с кръвта ѝ по челата на момчетата се прави кръстен знак, за да бъдат живи и здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата се запазват и използват при болести на децата. Закланият петел се сготвя, а от него се раздава на съседи за здравето на момчетата, които са продължителите на рода.

Денят е знаков, защото днес Православната църква чества Сретение Господне - един от четирите празника, посветени на Божията майка и един от дванадесетте велики през годината. Нарича се още Зимна Богородица или Вълча Богородица.

Света Богородица закриля бременните жени, майките, раждаемостта и семейството. На Петльовден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Спазва се строго половото въздържание: така ще се увеличи плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо мъжко или женско. Девойките вярват, че бъдещият им съпруг ще прилича по външен вид и нрав на онзи мъж, когото срещнат пръв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай