Събота,

Перфектна новина. Започват да плащат втора пенсия

От: стандарт -
Перфектна новина. Започват да плащат втора пенсия
A
A
A

През септември 2021 г. - 20 години след създаването на втория пенсионен стълб у нас, започна сключването на първите пенсионни договори. Въз основа на тях се очаква всеки момент да започне и плащането на първите пенсии от него, пише Марица.

Около 250 жени са първите пенсионери от втория пенсионен стълб, съобщи Евелина Милтенова, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БДППО). 

Засега право на пенсия от втория стълб на практика могат да получат само жени, родени през 1960 г., тъй като за мъжете, родени след 31 декември 1959 г., има изискване за по-висока пенсионна възраст. При тях изплащането на първите пенсии от частните универсални фондове ще започне през 2023 г.

"По данни на членовете на БАДДПО" за първия месец (септември 2021 г., б. р.) са били сключени общо над 250 договора, от които 25 са били пожизнени пенсии – основно от дами, които са и първите пенсионери от втория стълб. Бройките ще нарастват по-бързо от следващата година, когато още повече осигурени в ДЗПО (втория стълб, б. р.) ще достигнат пенсионна възраст", съобщи Милтенова в публикация в бюлетина на Асоциацията на банките в България.

От думите ѝ се разбира, че масово жените предпочитат да вземат парите си възможно най-скоро, но тъй като това не може да стане накуп (освен ако сумата в цялата партида не е изключително ниска, тоест под 900 лв.), изборът пада върху  срочна пенсия в максимален размер (в момента – 300 лв. на месец). 

Милтенова не дава информация каква е масовата срочност на първите пенсионни договори, но предвид средните натрупвания по партидите се очаква това да са 2-3 години (при средна продължителност на изплащане на пенсия 15-20 години). След изтичането на въпросния срок пенсионерът спира да получава пенсията от частен фонд и остава с намалената с около 10% пенсия от НОИ.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички