Патриархът заклейми войната, благослови армията ни като защитник на живота

Християнската ни вяра повелява да бъдем миротворци, каза Негово Светейшество

Патриархът заклейми войната, благослови армията ни като защитник на живота | StandartNews.com

"Денят на небесната прослава на славния Христов воин и великомъченик за вярата Георги Победоносец отново ни събира заедно, за да изпросим в единомислие светите му молитви пред Всеподателя Бога - за родното ни войнство, за Отечеството ни и за всички нас, като извършим и полагащото се според наследената от предците ни традиция по освещаване на знамената на бойната слава на Българската армия.

В този празничен ден, пребъдвайки в изобилната пасхална радост, дарувана ни със славната победа на Господа над злото и смъртта, мислите на всички нас са с героичното ни войнство, което в хилядолетната си славна история е било надежден гарант за сигурността, мира и благоденствието на православния ни народ".

Това казва българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в обръщението си за Деня на храбростта и празник на Българската армия.

"Войнството ни продължава жертвеното си служение и днес, достойнство носейки своя свещен дълг, всеотдайно изпълнявайки високоотговорните си задачи, съхранявайки честта и славата на бойните знамена, наследени от предците.

Затова и Светата ни Църква всякога е благославяла и е имала в молитвите си Българската армия - защото тя е била и ще бъде победителка само когато се радва на Божията подкрепа и закрила. Когато с действията си тя отстоява справедлива и благословена от Бога кауза, каквато може да бъде единствено предпазването и защитата на държавата и народа ни", отбелязва Негово светейшество.

Той казва, че това е разбирането на Църквата за призванието и задачите на всяка въоръжена сила, а затова и съвестта ни е толкова смутена през последните месеци, в които станахме свидетели на братоубийствената война в Украйна.

"Когато виждаме как един православен народ воюва против друг православен народ - в неоправдано и ненужно кръвопролитие, посявайки семената на една дълговечна вражда и разделение между братя по вяра и род.

В тези скръбни дни и месеци, когато Православната ни църква постоянно отправя своите молитви за мир и за прекратяване не само на войната в Украйна, но и на всеки въоръжен конфликт по света, отново си припомняме основата на християнската ни вяра, която повелява да бъдем миротворци, но и да не се примиряваме със злото.

И отново се молим на Всемилостивия Бог да упокои и приеме в Своето Небесно царство жертвите на тази война и да вразуми онези, в чиято власт е тя да бъде спряна", заявява българският патриарх.

Негово Светейшество подчертава, че Нашият Бог е Бог на мира и любовта, на милостта и човеколюбието.

Въплътил се в лицето на Своя Единороден Син, Той се принесе в жертва за нас, за цялото човечество, за да имаме живот и да го имаме в изобилие. Като Негови чеда от нас се очаква също да бъдем миротворци и да проявяваме милост и състрадание към ближния, към всекиго - бил той близък или далечен.

Пред Бога е ценен всеки човешки живот и затова войната не е и не може да бъде средство за разрешаването на нито един спор, нито за нея може да съществува каквото и да било оправдание. Като Църква Христова не можем да се примирим с военните действия и да не ги изобличим като проява и тържество на злото в този свят, подчертава патриарх Неофит.

"Днес, когато се освещават бойните знамена на Българската армия, се молим тя да бъде винаги закрилник на своя народ, армия, която е гарант за съхраняването на живота, честта и достойнството на всеки човек. Само тогава ще се радва и на Божието благословение и благоволение, когато се обучава и съществува, за да пази мира и да съхранява божествения дар на живота.

По молитвите на Божията майка, на Светия Великомъченик и победоносец Георги и всички Свои дивни угодници Господ Бог да благославя и укрепва родното ни войнство и всички нас! Честит и благословен празник! Христос Воскресе!", отправя благослов българският патриарх Неофит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай