Парламентът: Специалисти от бизнеса могат да преподават във ВУЗ

Текстовете предвиждат още работодателски и бизнес организации да могат да участват в разработването на учебните програми...

Парламентът: Специалисти от бизнеса могат да преподават във ВУЗ | StandartNews.com

Народното събрание прие окончателно законови промени, които разрешават на изявени специалисти от практиката да провеждат лекции от общия хорариум в университетите. Това ще става след решение на съответния факултетен съвет и при условие че часовете са до 10% от учебния план на бакалаврите и до 20% от този на магистрите.

Промените в Закона за висшето образование, чиито вносители са депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", бяха приети на второ четене днес.

И в момента различни специалисти се канят като гост-лектори в университетите, но по-скоро не за да водят часове от учебния план, а да споделят опит от практиката.

Текстовете предвиждат още работодателски и бизнес организации да могат да участват в разработването на учебните програми. Това ще помогне за тяхното осъвременяване и синхронизиране с изискванията на бизнеса.

Според депутата от БСП Драгомир Стойнев обаче е притеснително, че нямало критерии как ще се избират тези експерти от бизнеса - неподходящи за лектори били бизнесмени, които по-късно се оказват на скамейката за подсъдими, или хора от разрастващ се бизнес с банички. Председателят на ресорната комисия в парламента Милена Дамянова от ГЕРБ обяви, че предложението е взаимствано от чуждестранната практика и не се открива топлата вода.

Други промени предвиждат изявени специалисти да могат да участват в комисиите за провеждане на държавен изпит или за защита на диплома работа. Представители на бизнеса и на студентите ще може да бъдат включени и в постоянните комисии на Националната агенция за оценяване и акредитация, която одобрява направленията, в които университетите обучават студенти и докторанти. Това обаче няма да важи за вече стартирали процедури.

Според БСП обаче всеки трябва да си знае мястото и експерти от бизнеса не трябва да участват в тези комисии. Мотивът на ГЕРБ е, че именно бизнесът оценява подготовката на студентите, когато тръгне да наема кадри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай