Папа Франциск: Лекарите са новите светци

За католическия свят днес е Разпети петък

Папа Франциск: Лекарите са новите светци | StandartNews.com
  • За католическия свят днес е Разпети петък

За католическата църква днес е Разпети петък. Литургиите ще бъдат отслужени без присъствието на вярващи заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. Така ще бъде и в храма „Свети Андрей“в Калояново.„Това е най-тъжният ден за християните, провокиращ размисъл за страданието и смъртта на Божия син, но също така това е ден на надежда, защото ние добре знаем, че Христос, минавайки през страданието и смъртта за всеки един от нас придоби спасението и може би точно в този момент на изпитания, в който живеем ние в частност, но и света, е времето да си спомним колко човек е слаб и уязвим. Ние трябва да знаем и осъзнаваме, че всичко е в Божийте ръце. И да се молим, и да се надяваме именно той да бъде нашата сила и нашата опора в живота“, каза свещеникът в църквата отец Иван Топалски, цитиран от БНР.

Лекарите са новите светци, пък обяви папа Франциск, който оглави литургията за Велики четвъртък в празната катедрала „Свети Петър“ вчера, предаде Ройтерс. По време на празничната меса, Светият отец нарече „светци“ медиците и духовниците, които рискуват живота си като се помагат на болните от Covid-19:

„Не мога да оставя тази меса да мине без мисъл за светците. За онези светци, които отдават живота си на Господ. Те са негови слуги. Тези дни повече от 60 души починаха тук, в Италия, докато се грижеха за страдащите в болниците“, заяви главата на Римокатолическата църква.

„Заедно и лекарите, и медицинските сестри, и свещениците -  те са светците на нашето време, които отдават живота си в служба!“, каза още папа Франциск. На Велики четвъртък в базилика "Свети Петър", която сега бе пуста, се събират почти 10 000 души, сред които кардинали, епископи и вярващи.Тази година месата беше отслужена в присъствието на малък хор и няколко монахини и помощници, но при строга социална дистанция.

Заради пандемията от Ковид-19 тази година дори традиционния ритуал за измиване на нозете не се състоя. Днес няма да се проведе и Кръстният ход - традиционното шествие на Разпети петък около Колизея. За първи път от десетилетия то ще бъде заменено от по-малка церемония в  атриума на базиликата „Свети Петър“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай