Цирк с агнешкото. Колко върви в интернет

Пет пъти по-евтино от спекулата по магазините

Цирк с агнешкото. Колко върви в интернет | StandartNews.com

В търговската мрежа килограм българското агнешко месо гони 30 лева и недоволството на потребителите ескалира, ала онлайн търговците предлагат мръвката 5 пъти по-евтино.

Офертите са от цялата страна - целите агнета вървят между 25 и 30 лв., а на дребно - по 5-6 лв. за кг. В битката за клиенти традиционно в навечерието на великденските празници всички големи хранителни вериги правят промоции както на българското, така и на вносното агнешко. Очаква се ценовата летва, която сега е вдигната спекулативно, преди празника да падне с няколко лева.  

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев призовава българите да не правят компромис с качеството и произхода на агнешкото месо, което ще сложим на трапезата си на предстоящите празници.

И по възможност да се купува директно от фермите. Това ще помогне на хиляди честно и денонощно трудещи се овцевъди да продължат да се занимават с онова, което обичат и могат най-добре - животновъдството. Симеон Караколев напомня, че синият печат гарантира българския произход на месото, а червеният подсказва, че е вносно.

Цената на агнешкото за този Великден ще е по-висока в сравнение с миналата година.  Но за килограм месо няма да похарчим повече от лев-два спрямо 2021-ва. Месото може да стигне 14-16 лв., а килограм живо тегло ще е 7.00 лева. Цената и сега е горе-долу същата. Това коментира кметът на Калофер Румен Стоянов, който е един от известните фермери и председател на Организацията на развъдчиците на автохтонни породи овце в България, пише Марица..

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай