Палатка пред парламента слага старт на искания за по-високи заплати

Членове на КНСБ от бюджетните организации ще искат лични срещи с депутатите

Палатка пред парламента слага старт на искания за по-високи заплати | StandartNews.com

Протест с искане за увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли на 760 лева и на доходите на работещите в бюджетния сектор започва от тази сутрин КНСБ.

В близост до служебния вход на Народното събрание ще се разположи синдикална протестна палатка, членове на КНСБ от бюджетните организации ще искат лични срещи с депутатите, за да връчат исканията си за предстоящата актуализация на бюджета, предаде БНР.  

Заплатите в бюджетната сфера да нараснат с минимум 15%, за служителите на терен - с 20%, настояват от профсъюза. Подобен ръст на възнагражденията ще позволи да бъде компенсирано макар и частично, нарастването на цените в резултат на ускоряването на инфлацията у нас.

Друго настояване при приемането на корекциите в Бюджета е да се увеличат с повече от планираното данъчните облекчения за семейства с деца, така, че за едно дете сумата да е 750 лева за година, а за две деца - 1500 лева.

Предложението е необходимите 200 милиона лева за тази мярка да дойдат, като не бъдат реализирани две от антикризисните мерки - тази за нулевото ДДС на хляба, и 25-те стотинки отстъпка за литър гориво.

Синдикатът иска също енергийно подпомагане да получи всеки човек с доходи до 620 лева месечно, а мярката да се финансира от съкращаване на заложените 8 милиарда лева капиталови разходи, тъй като е невъзможно до края на годината държавата да направи подобни инвестиционни разходи, изчисляват от КНСБ.

Четете още Т У К

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай