Падне ли Кюрдистан, Ирак е извън контрол

Падне ли Кюрдистан, Ирак е извън контрол | StandartNews.com

Само въздушни удари няма да спрат ислямистите, смята арабистът проф. Владимир Чуков

- Проф. Чуков, очакван ли беше американският въздушен удар по Ирак?

- Не само САЩ, но и международната общност наблюдаваше с тревога това, което се случва в Сирия и в Ирак. Трудно е да се каже дали ударът е бил очакван или не. Имало е форсмажорни обстоятелства. Основното е, че сунитските екстремисти от Халифата се оказаха чувствително по-дееспособни, с много по-голям военен потенциал от оценките на някои експерти, включително американски.

- Докъде са стигнали екстремистите?

- Намират се буквално до границата на Кюрдистан. В подстъпите на Ербил са. На 40 км от града са и тежката им артилерия е започнала да го обстрелва. На практика вече са извън границите на т.нар. Сунитистан. Ако успеят да влязат в Ербил, ще се стигне до силно сътресение и до преструктуриране на политическото и военното пространство в Ирак и в региона между шиити, сунити и кюрди. В момента екстремистите фактически владеят сунитските територии. Ако се стигне до падането на Кюрдистан, което е нежелано, тогава нещата ще станат неконтролируеми.

- САЩ обосноваха въздушния удар със защитата на религиозните малцинства...

- В Ирак религиозните малцинства са подложени на очевиден геноцид от сунитските екстремисти, които извършват големи жестокости спрямо християните. Въвели са обрязването за жени, както и еничерски данък. Става въпрос за вземане на младежи в армията на Ислямската държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) от всяко семейство, което има трима синове. Това, което преля чашата обаче, бе масовият геноцид срещу йезидите. Това малцинство наброява половин милион и живее в планинската област Санджар. Искам да ви припомня, че през 2007 г. Ал Кайда в Ирак, която беше предшественицата на ИДИЛ, направи най-кървавия атентат в историята на Ирак, като уби с коли бомби около 800 йезидити.

- Ще бъде ли постигната целта на въздушните удари, която САЩ формулираха и като защита на американските интереси в страната?

- Американските интереси са в Ербил, в Кюрдистан, където се намират американски и израелски военни съветници, които тренират, обучават и структурират кюрдската национална армия "Пешмерга". Оказва се, че тази армия, която някога постигаше победи срещу Саддам Хюсеин, днес, за съжаление, отстъпва пред сунитските екстремисти. Така че налага се да бъде помогнато с тези въздушни удари. Всъщност те бяха смесени. Бяха използвани няколко изтребителя и безпилотни самолети. Вече военните експерти трябва да оценят боеспособността на Ислямската държава, доколко са успели да елиминират конвоите, пътуващи към Ербил. Само военновъздушни удари обаче много трудно биха спрели настъплението на ислямистите. Между другото, това го каза и Джон Маккейн. Такава беше и общата военна оценка. Именно това е общото между Ирак и Ивицата Газа. Само удари от въздуха не могат да гарантират краен и положителен резултат от битката. Очевидно е, че се налага много силна координация между кюрдската национална армия и много по-бързо преструктуриране на самата иракска армия. Това обаче е свързано с политически процеси, които не бива да закъсняват. В крайна сметка излиза, че ислямистите са подценени.

- Можем ли да търсим връзка с нанесения въздушен удар с вчерашните президентски избори в Турция?

- Не мисля, че има пряка връзка. В събота един от представителите на ИДИЛ дори заплаши с превземане на Турция. Тук обаче не става дума за някакви преки заплахи, а за това, че Турция е спряла водоподаването по река Ефрат, а язовирите в Сирия и Ирак зависят от него. С намаляването на водоподаването респективно е намаляло нивото на най-големия иракски язовир в Мосул, намиращ се в момента под контрола на ислямистите. Много дълго имаше опасения дори, че ислямистите ще пуснат язовира и ще потопят половината държава. Оказва се обаче, че те нямат намерение скоро да напускат Мосул. Излиза, че са добри хидроинженери, за да могат да поддържат язовира в Мосул. Това са част от проблеми, които винаги са съществували между Ирак и Турция и между Сирия и Турция, но в условията на съществуващия Халифат всичко е облечено в заплахи и много неприятни взаимоотношения. Това са стари проблеми, облечени днес в екстремистки дрехи.

- Дали новият президент на Турция ще се възползва от тази ситуация?

- Ако погледнем вътрешната електорална география на Турция, по-скоро опонентите му ще се възползват от факта, обвинявайки го, че част от външната политика на Турция е допринесла за това, което се случва в Ирак. Скоро имаше директни обвинения към външния министър Ахмед Давутоглу, че упражнява сектантска регионална политика и благодарение на нея в момента Турция е съсед с държава, нарекла себе си Халифат. Да припомни, че 47 дипломати, сред които е генералният консул в консулството в Мосул, бяха задържани, което прави Анкара донякъде по-мека по отношение на тези хора. Това поражда много сериозна дискусия в самата Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай