Овации за Румен Ралчев в Националната библиотека

Великият приор представи първия том от четирилогията си, излязла с клеймото на "Стандарт"

Овации за Румен Ралчев в Националната библиотека | StandartNews.com

София. Румен Ралчев, Великият приор на Ордена на рицарите тамплиери у нас, събра на едно място над двеста представители на всички ложи и общества. Дами, рицари, масони, братя и сестри, любители на езотериката дойдоха в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" за премиерата на първия том от четирилогията му "Тамплиерство и масонство".

Заобиколен от рицар и зидар в традиционно облекло, Ралчев раздаде десетки автографи върху изданието, което вече е на пазара с клеймото на издателство "Стандарт". С книгата Великият приор отбелязва два важни юбилея. 90-годишнината на неговата майка, на която е посветен трудът, и петата годишнина на Велик приорат България. Домакин на събитието беше директорката на Националната библиотека проф. дфн Боряна Христова, която прие няколко екземпляра от ценния том в най-големия български библиографски архив.

"Това е уникален труд, който няма аналог. Той е невероятно ценен за нашите читатели", коментира кратко проф. Христова.

"Румен Ралчев е от хората, за които пътят към съвършенството се нарича знание. Той е новото достойно попълнение на авторите ни, сред които са Антон Дончев, Боян Биолчев, Димитър Недков, Николай Овчаров. "Стандарт" е може би единствената медия, която не задава на политиците въпроса кой от тях е масон или тамплиер. Ние предлагаме на читателя да се докосне до познанието, което другите притежават. Такава беше книгата "Знакът на българина", която постигна голям успех, такава е и книгата на Румен Ралчев. Живеем в буйни времена. Всеки от нас чувства двете Българии, в които живеем. Най-лошото е сривът на авторитета и подронването на всяка идея. Именно това безвремие ни кара да потърсим бъдещето чрез поуките на миналото. Имаме нужда от водачи, а Румен Ралчев е точно такъв", каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова.

Авторът се върна назад във времето, когато с група приятели решават да реактивират българското масонство. "От днешен поглед нещата изглеждат лесно, но ако се върнем в 90-те, всичко беше различно. Трябваше ни юридическа регистрация и някои от хората, които бяхме решили да внесем формуляра, избягаха от Съдебната палата. Оттогава фигурира моят подпис и тези на някои мои приятели масони. Регистрирахме няколко ложи за един ден, за да създадем първата велика ложа на България. След това нещата тръгнаха по-лесно, екзотично и изключително романтично. Имаше върхове, спадове, развенчаха ни.

Между 1994-1997-ма се лутахме. Хиляди минаха през школата на масонството, някои са все още тук, други дойдоха за малко, трети отхвърлихме веднага. Но колкото и Велики ложи да съществуват в България днес, ние се уважаваме. Това многообразие съществува във всяка държава. Посветил съм усилията си на създаване и хвърляне на мостове към други вероизповедания, за хуманизъм в църквата, за привличане на млади тамплиери, някои стават масони или обратно. Получи се конгломерат, между отделните общества се зароди доверие и дружба, което е и зародишът на гражданското общество. Книгата е опит да се отворят вратите и да се покаже многообразието на обществата", каза авторът.

Проф. Недю Недев, един от познавачите на тайните общества, сподели: "Толерантност към вероизповеданията и усъвършенстване на човека - това е най-ценното в тази уникална книга. Преди 20 години няколко млади хора възстановиха масонството в България, сред тях е и Румен Ралчев. Той е живата история". Академик Асен Богданов, професор в Калифорнийския университет в Сан Франциско, предложи на Румен Ралчев да защити докторат с труда си, защото книгата "не е насочена към миналото, а към бъдещето и това е нейната научна стойност", обоснова се той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай