Още подробности за отворената черна кутия на МиГ-29

Тя е с нарушена херметизация

Още подробности за отворената черна кутия на МиГ-29 | StandartNews.com

От авиобаза "Граф Игнатиево" излязоха с официална информация за състоянието на намерената вчера черна кутия на падналия в Черно море МиГ-29. При инцидента на 9 юни загина майор Валентин Терзиев.

Министерството на отбраната обявиха, че черната кутия вече е отворена, но е с нарушена херметизация. Така въпреки че е здрав, корпусът е бил пълен с вода, имало е и остатъци най-вероятно от керосин. Експертите допълват, че това не е фатално, но трябва да се свържат с производителя в Украйна, което ще отнеме време.

Пред сериозно изпитание е изправено разследването, след като черната кутия, която вчера беше извадена от 70 метра дълбочина, се оказа, че на този етап не може да бъде разчетена. Причината за това е нарушена херметизация на устройството и скъсан лентов кабел.

Авиационната черна кутия има две обвивки – външна и вътрешна. Смята се, че ако вътрешната обвивка не е нарушена, данните, записани в устройството, могат да бъдат записани.

Авиоекспертите са успели да отворят черната кутия, но данните в нея все още не могат да бъдат снети заради технически проблем.

„Имаме опасения, че участъци от платките в черната кутия са с нарушена херметизация и с възможни повреди. Там технологията на изпълнение е сложна, става въпрос за многослойни платки с т.нар. печатен монтаж. Освен това има и скъсан лентов кабел, колкото и да звучи травиално, този кабел е специален, той не е обикновен кабел и е скъсан”, обясни министърът на отбраната Георги Панайотов, цитиран от Нова.

В авиобаза „Граф Игнатиево” няма схема, която да проследи повредените връзки в черната кутия. Това налага Военното министерство да се обърне за съдействие към производителя в Украйна.

„За да я предоставим там и за да могат на място хората, които са произвели черната кутия, да снемат данните от нея, т.е. става въпрос за удължаване на технологичното време за разчитане на данните от черната кутия”, допълни министърът.

Според информацията, в устройството се съдържат данни за последните 13 секунди от полета и действията на пилота. При този модел МиГ-29 черната кутия се намира в задната част на машината между двата двигателя, а бордовият регистратор записва всяко действие на изтребителя и пилота.

„Обхваща всичко, както полетната информация, така и данните от радарите – от въздушните и от земните. Намирането на мястото на инцидента, точното място, където самолетът е паднал, беше от изключителна важност. За съжаление този тип черни кутии на изтребителите МиГ-29 не са снабдени с излъчвателно устройство, така че търсенето им е изключително трудно”, сподели командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Служебният министър от отбраната обяви още, че вече е сигурно, че мишената, след която е тръгнал изтребителят, е спусната от 7000 метра височина и това е съгласно заложените параметри

„Тя е пусната от 7000 метра. Пусната е със скорост, която отговаря на изискванията, т.е. тя е пусната с 480 километра в час при максимални 500 километра в час. Но след пускане на мишената, е констатирано от пункта „Наблюдение“, че мишената е започнала да се спуска по-бързо, т.е нейната вертикална  скорост се е увеличила”, обясни Панайотов.

Именно черната кутия е ключът към всички отговори.

Експертите от „Граф Игнатиево” показаха как изглежда черната кутия. И обясниха, че информацията от нея се сваля след всеки полет.

Регистраторът не записва гласова информация. Той съдържа информация за пространственото разположение на самолета, курса, оборотите на двигателя, различни температури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай