Отиде си министър, който не бе политик

Игор Дамянов настояваше университета не само да обучава, но и да възпитава

Отиде си министър, който не бе политик | StandartNews.com

Отиде се един добър учен - Игор Дамянов, който работеше усърдно, но безшумно, в полето на политиката, но така и не стана политик. Това написа бившият депутат от НДСВ Владимир Дончев минути след като стана ясно, че министърът на образованието в кабинета на Сиемон Сакскобурготски е починал на 66 годишна възраст.

Новината потвърди и Академичното ръководство на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), където бе дългогодишен преподавател. Доц. Дамянов извървя своя житейски и академичен път с чест и достойнство на уважаван преподавател, дал знания на няколко поколения студенти, на авторитетен учен и компетентен ръководител, на добър и почтен човек, който до края на живота си остана верен на своите възгледи, на обичта си към нашия университет, никога не изневери на традициите, духа и каузата на УНСС, се посочва в съболезнователния адрес от университета и припомнят, че той е автор на фразата: "Университетът трябва не само образова, но и да възпитава младите хора".

Поклонението ще бъде на 23 март, събота, от 12.00 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Доцент Игор Дамянов е роден в Лом, син е на проф. Симеон Дамянов и Ечка Дамянова. През 1977 г. завършва история в Софийския държавен университет. От 1978 г. е преподавател по история в катедра "Международни отношения" на ВИИ "Карл Маркс", а от 1991 г. - редовен доцент по "Нова и най-нова обща история" към катедра "Международни отношения" в УНСС. Чете лекции по история на международните отношения, политическа история на Европа и САЩ и история на балканските страни. От 1996 до 1999 г. е зам.-декан на факултет "Международна икономика и политика". През ноември 1999 г. е избран за първи зам.-ректор на УНСС, отговарящ за учебната работа. От март 2001 г. е директор на Центъра по публична администрация към Института за следдипломна квалификация при УНСС.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай