Още 8 квартала с метро, строим нови улици

Още 8 квартала с метро, строим нови улици | StandartNews.com

Общината чисти булевардите, но хората да изринат преспите пред дома и офиса

Има време до президентския вот, мотивирана съм да работя за София, казва Йорданка Фандъкова

- Г-жо Фандъкова, София осъмна в преспи. Снежната покривка е над 30 см. Успяват ли екипите на общината да се справят?

- Ситуацията в столицата наистина е усложнена. Всички екипи работят на терен повече от 24 часа за почистването на снега.
Моля хората да се съобразят с тежките зимни условия, ако нямат необходимост, да не излизат навън с автомобилите си. След като спре снеговалежът, влизаме и в квартални улици. Но първо трябва да осигурим движението по основните трасета в града, за да може да се движат средствата за градски транспорт, линейки и пожарни. Работата на всички екипи продължава и нощем, за да може да се осигури нормалното придвижване на хората в първия работен ден. Почистват се спирки, след това съм възложила и да се чистят тротоари, които са прилежащи към общински терени.

- Свикнаха ли софиянци да чистят снега пред домовете и офисите си?

- Вярвам, че добрият пример е заразителен. Все повече фирми и граждани се включват навреме в почистването. Има предвидени санкции, не мисля, че е необходимо тяхното повишение, по-скоро една по-сериозна информираност на хората, които трябва да знаят, че имат ангажимент. Сега, предвид усложнената обстановка, използвам възможността да помоля всички граждани да се включат и да почистят пред домовете си, офисите, за да може да облекчим и движението на пешеходците.

- Само преди дни станахме свидетели на пореден терористичен акт. Атентатът в Истанбул беше близо до важни туристически обекти. Предвиждате ли засилване на мерките за сигурност около местата в София, където се струпват повече хора?

- Изказвам най-искрени съболезнования към близките на загиналите и към кмета на Истанбул. За съжаление в последните години сме свидетели на тежки терористични актове и знаем, че никой не е застрахован. Затова настоявам за по-сериозно полицейско присъствие на местата, където се събират повече хора. Имам уверението на МВР, че в централната част, където са и туристическите обекти, това ще бъде направено. Поисках и присъствие на жандармерия в района на бул. "Мария Луиза". Там се намира и джамията, и Женският пазар. Събират се много хора и има нужда от постоянно полицейско присъствие. Виждаме, че полицията провежда своите операции срещу нелегални бежанци почти всеки ден, така че мерките, които са възможни, се вземат от страна на МВР. Ние подпомагаме тази дейност. През 2015 г. поехме и поддръжката на системата за видеонаблюдение на полицията, за да работим в синхрон и да гарантираме по-голяма сигурност в тези зони.

- Вече изпратихте патрули на общинска полиция в "Овча купел", където имаше напрежение от страна на хората, живеещи до бежанския център. По-спокойна ли е обстановката там?

- Разбираемо е притеснението и чувството за тревожност у хората, особено след случаите в Кьолн, които засилиха това усещане. Затова районният кмет на "Овча купел" г-жа Семерджиева направи срещи с гражданите, планирала е срещи между тях и всички отговорни институции включително председателя на Агенцията по бежанците, за да се обсъди ситуацията, да се подобрят мерките за сигурност и да се отговори на притеснението на гражданите. Разговарях с директора на СДВР за увеличаване мерките за сигурност в районите, в които гражданите имат притеснения. Това, което Столична община прави в последните години, е да води диалог с хората, за да чуем техните притеснения и предложения. А кметовете на райони, в които се установяват бежанци, имат задачата и правят редовни обходи и срещи с хората. Целта ни е да осигурим осветление, да разширим видеонаблюдението като ефективна мярка. Патрулът в района на "Овча купел" е там в най-натоварените часове и имам уверението на СДВР, че техните патрули също са на тези места.

- Питам ви за сигурността, защото София продължава да се развива като интересна туристическа дестинация. Един от най-важните обекти е Ларгото, кога ще бъде завършен той?

- Ларгото се изпълнява от Министерство на културата със средства по оперативна програма "Регионално развитие". Имах забележки по отношение на изпълнението на реставрацията и консервацията на обектите. Надявам се, че те ще бъдат взети предвид с оглед максималното запазване автентичността на тези обекти, защото в това е голямата им историческа стойност. Очаквам обектът да приключи в срок. През последните години инвестирахме много в възстановяване на културно-историческото наследство на града и го извеждаме като важен фактор за развитието на туризма. Наблюденията и анализите сочат, че имаме ръст на туристите включително и от гледна точка на културно-исторически обекти в града. През 2015 г. отвори врати Музеят за история на София, който вече се радва на голям интерес. Знаете, че той има много богата експозиция, а нямаше сграда от дълги години. Това е едно постижение за нашия град. Преди две години отворихме подземния археологически музей на базиликата "Света София", който вече е един от най-посещаваните туристически обекти в града. Заедно с тези големи обекти продължаваме разкриването на културно-историческо наследство. Миналата година започнаха проучванията на площада "Света Неделя". Тази година продължаваме разкриването, ще изпълним и проекта за експониране и социализация на Западната порта. Мястото ще се превърне в зона за отдих и възможност хората да се запознават с останките от древна Сердика. Предстои да направим сеизмично укрепване на базиликата "Света София" със средства по т. нар. норвежки механизъм. Продължаваме работата по неолитното селище в "Слатина", по манастира "Мария Магдалена", последователно изпълняваме проучвания и реализираме проектите за консервация и реставрация на обектите. И наистина те продължават да привличат туристи и по предварителни данни имаме ръст с 10%. Не само гостите на София, но и самите софиянци се радват на тази възможност. Освен това, много ученици и деца посещават тези обекти. Това е възможност за обучение в реална среда, за провеждане на уроци по история в автентична обстановка. Така че ще се радвам много, ако столичните училища се възползват от тази възможност. Знам, че и вестник "Стандарт" има такава кампания и я приветствам.

- Как върви ремонтът на района около бул. "Мария Луиза", който се изпълнява заедно с френски експерти?

- Това е най-добре запазеният стар квартал на София с изключително красиви сгради. С усилията на районния кмет бяха стимулирани собственици да започнат възстановяването на тези стари сгради. Тези усилия ще продължат и с опита на нашите френски колеги, на които съм благодарна. Имаме договореност и с кмета на район "Маре" в Париж, и с кмета на френската столица да проучим опита и да направим наредбата, която да подреди взаимоотношенията между общината и собствениците, както и възможностите за реставрация на тези обекти. За 2016 г. вече имаме три сгради в района с издадена виза за проектиране и възстановяване на фасадите и очакваме те да бъдат завършени през тази година. Сега екипите, които участват в проекта от българска страна, събират и подготвят необходимата информация, по която да се регламентира взаимодействията със собствениците.

- Явно там са най-големите проблеми...

- Не е лесно, когато става въпрос за много собственици. Вие знаете, и по националната програма за саниране имаме подобен опит. Трябва много хора да се съгласят, да се обединят, да се намери финансиране, но както казах вече, имаме вече добрите примери, а те са заразителни. Защото, когато едни собственици видят ефекта от въвеждането на мерки за енергийна ефективност и намаляване разходите за енергия, това е голям стимул за хората, които полагат усилия в това отношение.

- Един от начините да се постигне енергийна ефективност е и RDF горивото, което трябва да произвежда заводът за боклука. Кога ще се случи това?

- През 2015 г. завършихме строителството на завода за отпадъци. Построихме го за по-малко от 2 години и вече функционира. До този момент са постъпили над 35 000 тона отпадъци. Очакваме след цялостното натоварване на новата инсталация за преработка на механично и биологично третиране на отпадъците да постигнем рециклиране на над 50% от отпадъците на града и, разбира се, производство на електроенергия и компост. В инсталациите за преработка на хранителни и зелени отпадъци, които работят от 2014 г., произведохме над 1500 мегавата електроенергия и над 8000 тона компост. Подготвяме проекта за преработка на RDF горивото в "Топлофикация-София", надявам се до края на тази година да бъдем готови. В момента се подготвя документацията. Проектът отговаря изцяло на високите екологични стандарти и с него ще намалим вредните емисии от ТЕЦ "София" повече от два пъти, а очакваният ефект за абонатите за Топлофикация е намаление на потреблението на газ с 10%, което следва да повлияе и на разходите.

- А ще паднат ли сметките за парно?

- Цента на парното се определя от КЕВР, тя зависи от много фактори и не мога да я коментирам.

- Вие ползвате ли парно, случвало ли ви се е да получите прекалено висока сметка?

- Всъщност най-големият проблем имат хората, които живеят в по-големи блокове, защото заради сградната инсталация и невъзможността индивидуално хората да решават дали да ползват, или да не ползват парно. Този проблем има решение, но то минава през инвестиции в промяната на вида инсталация - от вертикална в хоризонтална. Тази възможност сега съществува с участие в националната програма за енергийна ефективност, която допуска безвъзмездното финансиране за промяна на инсталацията на сградата. За съжаление все още интересът не е голям. От хората, които кандидатстваха за участие в тази програма, единични са случаите, в които се избира и промяна в инсталацията. А всъщност това е сериозното решение. Така можеш сам да регулираш потреблението вкъщи и да плащаш само това, което потребяваш.

- Освен завода за отпадъци друг много важен проект в София е метрото. Скоро започва изграждането на третия метродиаметър. Ясно ли е вече какви промени в движението ще има?

- Да, още следващата седмица очаквам да започне работата по първите седем метростанции от третия лъч, които са в централна градска част. Това са метростанциите на Малък градски театър "Зад канала", Орлов мост, бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Граф Игнатиев", НДК, ул. "Георги Софийски", бул. "България" и Красно село. Тяхното изграждане ще бъде съпроводено със затруднения в движението, за което предварително се извинявам на всички граждани. Радвам се, че те проявяват разбиране, защото очакват метрото да свърже още квартали на София. Вече приключваме с подготовката на организация на движението. Тази седмица тя ще бъде представена, за да може да се запознаят и гражданите и да са подготвени добре.

Съобразяваме и предварителната програма за 2016 г. със строителството на метрото, така че да нямаме други големи обекти в централна градска част, които допълнително да затруднят движението. Година-година и половина ще бъде въведена тази организация в движението, докато приключат наземните дейности по тези метростанции. Правим всичко възможно да се спазват сроковете, контролираме този процес, за да се сведат до минимум неудобствата за гражданите. Започна процедурата за избор на изпълнител на още една станция на бул. "Владимир Вазов", а до края на годината очаквам да се проведат и процедурите за още четири станции, които са в "Овча купел" и до Околовръстния път и връзката с Горна баня. Успяхме да осигурим финансиране за изграждане на всички тези 12 нови метростанции, с което да можем да обслужваме големи райони като "Овча купел", "Красно село", "Стрелбище", "Бели брези", централната градска част, кварталите "Хаджи Димитър", "Левски". След приключването на строителството на третата линия очаквам около 500 000 души дневно да ползват този най-удобен и екологичен градски транспорт. Приключваме строителството на метростанцията до Хладилника и тя ще бъде пусната в експлоатация до юни. С нея около 25 000 души допълнително ще се качат на метро.

- Какви други ремонти предвиждате тази година?

- През 2016 г. продължаваме сериозните инвестиции в инфраструктурата. Тя остава един от основните ни приоритети. Продължаваме с изпълнението на програмата за реконструкция и разширение на базова инфраструктура. Съобразихме, че строителството на метрото е в централната градска част и заложихме обекти, които са в различните райони. Основните обекти, които предстоят да бъдат изпълнени, са: изграждането на участък от улица "Обиколна", който ще позволи свързването на част от жилищата в "Дружба" с метрото, реконструкцията на бул. "Монтевидео" в "Овча купел", на бул. "Владимир Вазов", заедно с мостовите съоръжения, които са в много тежко състояние и не са ремонтирани откакто са построени. Ще довършим реконструкцията на бул. "Витоша" от НДК до Южния парк заедно с цялостната реконструкция на трамвайните линии, цялостна реконструкция на ул. "Козлодуй" заедно с трамвайните линии. Всички тези обекти включват не само настилки, цялостен ремонт на тротоарите, изграждане на достъпна среда и модернизация на улично осветление.

- Планирате и сериозен ремонт на малки улици.

- Да, през тази година започваме и работа по новия ни приоритет - по-сериозно влизане в улиците в кварталите. Заложили сме с 10 млн. лв. повече средства за ремонт на вътрешноквартални улици. Очакваме да се утвърди програмата заедно с районните кметове. Те трябва да предложат улиците, които обслужват повече граждани и са в по-лошо състояние. Очаквам да подготвят и цялостна четиригодишна програма за ремонт на квартални улици. Не само ще ремонтираме, но ще продължим изграждането на малки улици там, където няма. Реконструкцията включва и тротоарите заедно с ремонт или изграждане на осветление.

- В кои квартали положението е най-тежко?

- Такива улици има във всички райони на София. През последните години насочихме усилия по изграждане на базова инфраструктура на големи булеварди - "Цариградско шосе", "Ботевградско шосе", бул. "Сливница". Постигнатото вече позволява да насочим средства към малките улици във всички райони на София. Забравихме времето, в което напролет се отварят големите дупки по най-знаковите и ключови трасета. По тях се движим всички на път за работа и за вкъщи. Така че всички квартали имат нужда от това усилие и затова сме предвидили средства за всички 24 района на София.

- Кога започват ремонтите?

- Когато позволи времето. Опитваме се основната работа, която е свързана със затруднения в движението, да се изпълнява през късната пролет и лятото. Важно е да завършваме основните обекти, където е възможно, до началото на учебната година. Защото най-тежкият трафик е наесен, когато хората се връщат от отпуск и през зимата. Така че имаме готовност за повечето от обекти работата по тях да започне веднага след като времето позволи.

- Преди няколко дни ВКС реши да бъде съборен паметникът пред НДК. Кога ще стане това, колко време ще отнеме демонтажът и кога ще бъде построен новият мемориал?

- След решението на съда изготвяме проект, по който да се извърши демонтажът. Важно е скулптурите на автора проф. Старчев да бъдат запазени. Задачата на общината е заедно с него да намерим подходящо място за тяхното поставяне. За мемориала на Първи и Шести пехотни полк трябва да се изготвят проекти и публично, заедно с инициативния комитет и гражданите, да се избере най-добрият проект, който е подходящ за мястото и възстановява паметта и почитта към българските войници. Във всички тези процедури има законови възможности за обжалване и заради това е трудно да се определят точните срокове за реализация им.

- Предстои конкурс за главен архитект. Кога ще бъде той и на какво ще държите при избора?

- Направих срещи с представители на браншовите организации. Имах разговор с представители на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите и на Инициативния комитет по въпросите за градското планиране. Те внесоха цял пакет от предложения за промяна в системата. Разглеждаме внимателно всички предложения и ги дискутираме на срещите. Разговорите са конструктивни и с аргументи и вярвам, че заедно с организациите ще подготвим добре конкурса и ще го проведем прозрачно. Най-важното е да изпълним законовите изисквания и да участват в конкурса много и качествени кандидати. Много архитекти имаха бележки към работата на главния архитект в предишните години. Аз се надявам, че те ще бъдат достатъчно мотивирани да се явят на този конкурс. В конкурсната комисия ще има представители на организациите, които изброих, както и представител на министерството на регионалното развитие, на общинските съветници от различни политически сили, така че да осигурим максимална прозрачност при провеждането.

- Какво се изисква от кандидатите?

- Те трябва да подготвят своята концепция за управление на направление "Архитектура и градоустройство" и за работа си като главен архитект. Тези концепции освен пред комисията ще бъдат защитавани и публично. В залата на Съюза на архитектите ще бъде организирана такава публична защита. Надявам се да участват повече хора с опит в градско планиране, които са готови да защитят своята концепция за подобряване работата в направлението с цел по-доброто обслужване на гражданите. Това очаквам от главните архитекти. Визията, която само преди няколко месеца защитихме пред гражданите, е за развитието на София като зелен град. Очаквам от всички кандидати да се съобразят с тази визия и да разработят своите предложения именно в тази посока.

- Чувствате ли се като кмет отличник?

- Оценката се дава от гражданите и беше дадена само преди два месеца. Благодаря на всички, които подкрепиха работата за развитие на града и за промяната и подобряване условията на живот.

- Напоследък вашето име упорито се спряга като един от вариантите за кандидат-президент от ГЕРБ. Бихте ли се включили в надпреварата?

- По отношение кандидатурите предстои обсъждане, предстои номиниране, все още има достатъчно време. Аз поех ангажимент да изпълнявам задачата си като кмет съвсем скоро. Достатъчно съм мотивирана заедно с целия екип да продължим работата, защото наистина има още много какво да се свърши. Моята мотивация е да работя за София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай